Sunday, January 24, 2010

Posted by c's On Sunday, January 24, 2010 4 comments

TICK-TOCK-TICK-TOCK…..Hati Berdetik [lagu]

Posted by c's On Sunday, January 24, 2010 12 comments

TICK-TOCK-TICK-TOCK…..Hati Berdetik

Pesanan Moderator:

post ini agak panjang, kalau tak larat baca panjang sekaligus, bacalah by phase ke macam mana, janji baca habis, harap dapat faham secara keseluruhannya dan bukan secara separuh atau sekerat dan tebuk untuk dijadikan bahan untuk di'diskusi'kan.


Artikel ini dikirim awal, tapi masuk spam box baru sedar. Dan moderator agak malas [sebenarnya nak exam] untuk edit dan semak.


Salam imtihan semua..


Sekian, terima kasih.

c's

-----------


Assalamualaikum wbt ikhwah dan akhawat sekalian. Apa khabar semua? Sihat kah? Iman sihat?(iman di hati ye,bukan Iman Dash yang promote cupcakes tu…btw, belila cupcakes beliau. Untuk sebarang majlis..hari lahir, farewell, walimatul 'urus, suke2 sbb lapar etc, boleh tempah ye. Dijamin sangat lazat, insyaAllah. Man, hulurla sekeping due pound..tolong promote nih..yela,ikhlas!)

Bismillahirrahmanirrahim.

Menyebut tentang iman, pasti semua sedia maklum bahawa ia berkait rapat dengan hati. Dari hati pula lahirlah perbuatan dan tingkah laku. Hati yang baik dan suci akan menghasilkan tingkah laku yang mulia dan vice versa. Oleh itu,shbt2 semua..penting tak HATI?? Penting!!!!(jawab kanak-kanak gen7)

Sebagai hamba Allah, kita harus ingat bahawa hanya pandangan Allah yang kita harus layan dan pentingkan. Janganlah kita selalu mementingkan pandangan manusia dari pandangan Allah. Janganlah kita mementingkan redha manusia melebihi redha Allah. Cintailah Allah melebihi segalanya. Allah itu Maha Pengampun, Maha Pengasih Maha Penyayang, Maha Pemurah, Maha segala2nya. Cintailah Dia kerana Dia sudah tentu mencintai kita, dekatilah Dia, kerana Dia sentiasa mendekati kita (walau kita menjauhiNya), mohonlah keampunan daripadaNya, kerana Dia pasti mengampuni kita, rintihlah kepadaNya, Dia sentiasa dengar dan rindu akan rintihan hamba2Nya, bermohonlah hanya padaNya, Dia pasti menunaikan, hanya cepat atau lambat, atau sesuatu yang lebih baik akan diberikanNya. Kemanisan dan ketenangan hati terhasil daripada kecintaan terhadap Allah SWT. Orang yang mencintai Allah akan sentiasa tenang dalam menghadapi kesukaran hidup di dunia ini. Kerana dia menyakini bahawa janji Allah itu pasti. Bagi orang2 yang beriman itu, syurga baginya adalah kemenangan mutlak yang agung. Oleh itu, harus diingatkan disini shbt2, hati itu adalah tempat jatuhnya pandangan Allah. Hanya Allah yang Maha Mengetahui isi hati makhluk2 ciptaanNya.

Ingatlah akan sabda Junjungan Rasulullah s.a.w yang bermaksud ;

‘Ketahuilah kamu di dalam badan manusia terdapat segumpal darah. Apabila baik maka baiklah keseluruhan segala perbuatannya dan apabila buruk maka buruklah keseluruhan tingkah lakunya. Ketahuilah kamu bahawa ia adalah hati’

Hadith riwayat Bukhari dan Muslim

Jelaslah hati memegang peranan penting dalam jiwa dan kehidupan Muslim untuk menegakkan iman yang kuat serta jati diri yang berasaskan ketakwaan kepada Allah

"Sesunguhnya orang orang beriman itu apabila mereka menyebut Allah terasa gementarlah hati-hati mereka."(8:2)

Dalam hidup ini, kita sentiasa bertarung dengan diri sendiri. Kadang kita menang, kadang kita kecundang, dek nafsu dan syaitan yang tidak pernah kenal erti putus asa. Pertarungan ini tidak akan berakhir sehinggalah ajal mendatangi kita. Mahu atau tidak kita mesti lawan juga, bersenjatakan IMAN dan TAQWA. Persiapkanlah diri dalam menghadapi segala ujian di dunia ini. Kuatkan diri! Jangan lembik!

Firman Allah yang bermaksud;

"Dan jiwa serta penyempurnaannya (penciptaannya) maka Allah akan mengilhamkan pada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketaqwaan. Sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwanya itu dan sesungguhnya rugilah orang-orang yang mengotorinya."

(91:7-10)

Sebaliknya orang yang mati hati itu tidak mahu mengambil berat soal tuntutan yang disyariatkan oleh Allah dan tidak mahu memahami garis panduan yang telah ditetapkan berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah.

"Balasan buruk baik selepas mati tidak sekali-kali dihiraukan, jauh sekali hendak memikir kebesaran Allah dan keagungan Maha Pencipta".

(Imam Falkhhruddin Al-Razi Al-Shafie)

Ya ayyuha as-syabab!

Kini sudah memasuki tahun ke-3 kita bertapak di bumi Anbiya' yang dirahmati Allah ini. Hanya berbaki beberapa tahun sebelum kita meninggalkannya. Janganlah kita sia2kan taqdir Allah yang menetapkan kita di sini. Dekatilah para 'ulama, warasatul anbiya'. Tingkatkan keghairahan dalam mencari dan mendalami ilmu2 Allah. Setelah mempelajarinya, beramallah dengan perbuatan. Janganlah dipersoalkan atau dibolak-balik kan hukum2 yang telah ditetapkan Allah. Terimalah dengan hati yang terbuka. Kita hamba Allah yang faqir hendaklah mengikut segala garis panduan yang telah ditetapkan. Di sebalik syariat Allah itu terdapat hikmah yang tersendiri. Ada yang kita ketahui, ada yang tidak. Allah Maha Mengetahui atas segala sesuatu.

Contohnya, dalam pergaulan antara lelaki dan perempuan telah digariskan adab2 yang wajib dipatuhi oleh setiap MUSLIM yang beriman. Tidak kira ia seorang 'ulama, ustaz, polis, presiden, nelayan atau duktur sekalipun hendaklah ia mematuhi garis panduan yang telah ditetapkan. Hendaklah difahami, pergaulan antara lelaki dan perempuan itu HARUS hanya apabila ada keperluan di situ. Jika tidak ada keperluan, hukumnya adalah HARAM. Allah SWT Maha Mengetahui tiap2 yang ada dalam hati kita. Bayangkanlah, jika tanpa pergaulan pun, lumrahnya lelaki akan mempunyai perasaan pada perempuan dan sebaliknya, apatah lagi jika wujudnya pergaulan yang tidak perlu, ditambah dengan tidak mengikuti adab2 yang telah disyariatkan. Pastinya, bukan sahaja perasaan fitrah itu, tetapi ditambah dengan syahwat yang akan menjadi predisposing factor kepada zina hati, mata dan seterusnya. Jika tidak diiringi syahwat sekalipun, hendaklah kita berjaga2 dan syadid dalam melaksanakan perintah Allah. Sedang dalam doa seharian kita, meminta dikurniakan Allah syurga tertinggi, dengan amalan yang bersederhana atau hadhari atau "biase2 je la", layakkah kita untuk mengecapi jannatul a'la itu yang dipenuhi oleh hamba2 Allah yang masyaAllah, amat tinggi iman dan taqwa mereka…layakkah kita? Di mana tahap kita?

Namun, under certain conditions spt muamalat doc-patient, doc-doc, ustaz-anak murid akhawat, dan lain2 antara lelaki dan perempuan dengan berkepentingan, pergaulan adalah diharuskan. Tapi tidak perlu dilatih untuk perkara ini. InsyaAllah apabila tiba saat itu, seiring dengan meningkatnya kematangan dan pegangan, tidak ada masalah untuk bermuamalat. Jangan risau. Kita semua dah besar. Lebih kurang juga, umat Islam diharamkan minum arak. Namun ketika dharurat, almost die of dehydration etc, hanya ada arak di situ, maka kita harus minum arak tu. Tapi adakah ia bermakna kita harus biasa2kan minum arak dari sekarang untuk menghadapi situasi dharurat itu? Yela, takut tak biasa karang, boleh terbelahak, obstruction occur etc..oo..macam tu kah?? TIDAK sama sekali. Allahu A'lam.

Ya ayyuha as-syabab!

Seperti yang diketahui, dunia sekarang sedang mengalami kerosakan yang amat menakutkan. Tidak perlu pergi jauh, rata2 kita sendiri, sahabat kita di sini, keluarga, dan sahabat2 di Malaysia masih hanyut dalam arus dunia di bawah pengaruh Freemason dalam rancangan World New Order mereka. Adalah menjadi tanggungjawab kita yang mempunyai kesedaran untuk melapangkan dada, bangkit, meng"islah" diri,dan seterusnya mengajak keluarga, saudara-mara, dan kenalan2 kita di mana jua agar kembali ke jalan Allah. Kalau bukan kita siapa lagi, kalau bukan di sini di mana lagi, kalau bukan sekarang bila lagi? Sedarlah sahabat2 semua, bahawa kita sudah kesuntukan masa. Orang2 yang ingin menjatuhkan Islam tidak pernah berehat dalam usaha mencapai matlamat mereka. Bagaimana pula kita? Sesungguhnya, rehat seorang pemuda melambangkan kejatuhan ummah!!

Luqmanulhakim telah menasihati anaknya dengan berkata:

‘Wahai anakku, duduklah bersama sama ulama dan berbincanglah bersama

mereka dengan penuh dedikasi, maka sesungguhnya Allah akan menghidupkan

segala isi hati hambaNya dengan cahaya hikmah ilmu-Nya seperti mana

menyubur bumi dengan titisan hujan’.

Demikian juga Muaz bin Jabal pernah menegaskan: "Tuntut olehmu akan

ilmu sesungguhnya menuntut ilmu kerana Allah akan menjadikan kamu takut

kepada-Nya. Menuntut ilmu adalah ibadat, mengingati ilmu merupakan tasbih,

membincangnya pula adalah jihad dan sekiranya kamu ajar kepada orang yang

tidak mengetahui adalah sedekah. Manakala menghabiskan masa dengan ahli

ilmu merupakan pendekatan diri kepada Allah dan ilmulah yang memberi

pengetahuan terhadap kamu soal halal haram, makruh atau syubhah yang akan terpelihara diri kamu dari api neraka.

Ya ayyuha as-syabab!

Bangkitlah! Tolonglah bangkit! Bangung, bangung! Sahabatku bangung! Bapok aye hok tuo skali pon doh bangung, guano mu dok bangung??? (macam kenal ek dialog nih?-jzk pd seorg mek qlate yang sudi membantu kami menyelitkan loghat kebanggaan negeri mrk ini). Kita merupakan pemangkin ummah akan datang. Kita bakal melahirkan generasi2 akan datang.Kita adalah bakal ibu2 dan bapa2. Bak kata seorang akhawat, "Demi bakal anak-anakku, aku akan bermujahadah untuk menjadi ibu yang terbaik buat mereka". Almaklum, dari ibu bapa yang baik akan lahirnya anak-anak yang baik, seterusnya keluarga yang baik. Family kan nucleus of society. Seterusnya, dari keluarga yang baik, lahirlah masyarakat-negara-dan dunia yang lebih baik, insyaAllah. Mari kita mensasarkan our own world new order tapi bukan berunsurkan syaitan dan dajjal seperti yang dirancangkan Freemason dan seteru mereka. Tetapi sebuah dunia yang islamik, melaksanakan segala syariat Allah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Oh, alangkah bahagianya. At least kalo tak dunia pun, sasarkanlah pembentukan sebuah negara Islam dulu (semua org fahamkan, siapa tak faham, g main jauh2 ye.eh, sori2 gurau je, meh2 sini balik). Hidup mesti ada matlamat. Betul tak??

Berusahalah wahai syabab2 sekalian di dunia yang sementara ini. Ganjaran syurga yang kekal itu tak ternilai harganya. Dan ingatlah, kita hidup di dunia ini bukan untuk diri kita sahaja. Hiduplah dengan memberi sebanyak-banyaknya. Sekadar mengingatkan, seorang 'alim yang kuat amal ibadatnya pernah bermimpi. Dalam mimpinya diceritakan bahawa beliau telah dihalang daripada memasuki syurga Allah kerana dalam hidupnya, dia hanya beribadat tanpa menghiraukan masyarakat di sekelilingnya. Na'udzubillah. Marilah kita BERSAMA2 berusaha mencari redha Allah. BERSAMA2 kita meng"activate"kan 'amar ma'ruf nahi munkar. BERSAMA2 kita mengejar syurga Allah. Seorang sahabat yang baik adalah sahabat yang sering menasihati dan mengajak sahabatnya kearah kebaikan. Bukan terus membiarkannya hanyut dalam kegelapan. Semoga pertemuan terakhir kita adalah pertemuan di taman-taman syurga..insyaAllah. Amin ya Rabb.

"Syurga itu keluasannya melebihi keluasan langit dan bumi, aku menginginkan semua manusia tanpa terkecuali berada di dalamnya" (Syeikh Hamza Yusuf)

"Sungguh, orang yang beriman dan mengerjakan kebajikan, mereka akan mendapat syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, itulah kemenangan yang agung".(85:11)

"Wahai manusia! Sesungguhnya kamu telah bekerja keras menuju Tuhanmu, maka kamu akan menemuiNya".(84:6)

Maaf dari kami andai ada hati yang terketuk. Tetapi jika ketukan yang meminta dibuka pintu hati ke arah cinta dan syurga Allah, Alhamdulillah. Maka bukalah pintu hati itu. Kalau tak terketuk, carilah dan terus mencari. Jangan berputus asa drpd memohon hidayah Allah SWT.

Allahu Akbar.Allahu Akbar.Allahu Akbar

Selawat dan salam ke atas junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga serta sahabat2 baginda.

Akhir kata, Salam Imtihan, Salam Mujahadah, Salam Muhibbah, Salam 1 Agama…Salam 1 Malaysia??

Allah is One and He loves unity,

Wassalamu 'alaikum warahmatullahi wabarakatuh

Hasil nukilan,

Beit Hurrul Ain

Thursday, January 21, 2010

Posted by [amiza malik] On Thursday, January 21, 2010 6 comments

Amaran keras

Pengepos video ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang penyelewengan yang berlaku gara-gara selepas menonton video ini.

Sungguh, Allah Maha Melihat...... tapi tak applicable pun dekat kita sebab kena pakai berbotol-botol air large size kalau nak cheating time Patho (atau better ganti botol ni dengan Chipseco kabeer?)



Just for laugh kawan-kawan...Selamat berimtihan :)

Saturday, January 9, 2010

Posted by [amiza malik] On Saturday, January 09, 2010 2 comments

tengok bidio

mari pelbagaikan kaedah stadi...
blaja baek2 ok kengkawan,
jgn nakal kat umah tu
C:


Tuesday, January 5, 2010

Posted by c's On Tuesday, January 05, 2010 8 comments

Tips Cemerlang Dari Imarah 9

Salam.. siapa kata bila duduk di Imarah ramai-ramai orang Melayu tak berkembang? [takde siapa yang kata camtu pun sebenarnye]
Sesi 2008/2009 telah membuktikan betapa 'berkembang'nya prestasi warga Imarah 9. Bila survey2 tak delah ramai sangat yang duduk di Imarah 9 tapi ramai gak yang mumtaz duduk Imarah 9. Untuk tahun 3 ada 8 orang, Tahun 2 ada 4 orang.

Huh! Mantap!
Mari kita saksikan pesanan dari imarah 9~
* * * * *

1. Kenapa bila dengar je exam nak dekat, semua orang cuak, gelabah, takut, rasa tak cukup persediaan lagih, tapi kenapa kita susah nak hadirkan rasa takut dan cuak untuk menghadapi exam akhirat..

2. Kenapa kita selalu rasa jeles bila orang lain dah cover banyak topic dari kita, tapi kenapa kita susah nak rasa jeles tengok orang lain amalam dia lagih banyak dari kita.

3. Kenapa bila time nak exam, selalu jer rasa masih tak cukup ilmu untuk masuk exam, rasa macam banyak lagih tak cover,rasa tak nak exam lagih, tapi kenapa kita jarang fikir yg amalan kita selama nih dah cukup ker untuk hadapi exam akhirat, dah cukup ker bekalan tuk akhirat.

4. Kenapa bila exam nak dekat, kita study bagai nak rak, sanggup tido 2 jam jer,seolah2 kita nak exam besok hari, , tapi kenapa usaha kita untuk menhadapi exam akhirat ala kadar jer, tak macam seolah2 kita nak mati besok hari..

Kenapa dan kenapa?

5. Kenapa kalo time jwb exam banyak silap.. mesti dah habis exam tuh banyak komplen dan merungut, susah hati .“nih aku dah baca sebenarnya nih” @ “alamak, apsal pgi tukar jwpn plak, dah betul daa”, tapi bila kita buat salah ngan Allah, buat dosa ngan Allah, kenapa kita susah nak rasa menyesal dan bertaubat.. kalo bertaubat pun, kdg2 buat balik..

6. Kenapa kalo dah habis exam,kita akan terfikir-fikir, jawapan exam aku ok ke tak,prof terima tak jawapan soalan exam tadi, tetapi kenapa kita jarang nak fikir amalan kita selama ni Allah terima ke tak, Ikhlas ke tak kerana Allah..

7. Kenapa bila kita dapat markah rendah dalam exam, kita mesti cari prof atau tanya pelajar2 mumtaz cam ner dia boleh score, siap nak mintak skema jwpn lagih, tapi kenapa kita jarang nak pergi jumpa alim ulama, tanya cara nak perbaiki mutu ibadat…


Ya Allah, jauhkan kami daripada penyakit cintakan dunia… Jadikanlah kami orang yang mencari dunia untuk akhirat..Biarlah usaha kami menghadapi exam kami di dunia nih adalah salah satu cara untuk mendekatkan diri kepada mu, dan dikira sebagai amalan soleh di sisimu..Ameen..

Nukilan,
Fatma Husna binti Abdul Razab

Tahun 3
Universiti Kaherah

* * * * *

Macam mana?
Seruan untuk mumtaz dunia akhirat!
Itulah yang kita mahukan.
Ameen.. ameen..

Diedit oleh, Radin Rahmah Radin Monawir

Monday, January 4, 2010

Posted by [amiza malik] On Monday, January 04, 2010 17 comments

Smile

hey frens,
i found this while randomly googling for inspirational poems.
Exams are like Girl friends
- Too many questions
- Difficult to understand
- More explanation is needed
- Result is always fail!
with the spirit of feminism, i object this!
\o.0/

Sunday, January 3, 2010

Posted by [amiza malik] On Sunday, January 03, 2010 3 comments

Jangan Lupa Tuhan




حَدَّثَنَا أَبُو عَبْدِ الرَّحْمَنِ حَدَّثَنَا حَيْوَةُ
أَخْبَرَنِي بَكْرُ بْنُ عَمْرٍو أَنَّهُ سَمِعَ عَبْدَ اللَّهِ بْنَ هُبَيْرَةَ
يَقُولُ إِنَّهُ سَمِعَ أَبَا تَمِيمٍ الْجَيْشَانِيَّ يَقُولُ سَمِعَ عُمَرَ بْنَ
الْخَطَّابِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ يَقُولُ إِنَّهُ سَمِعَ نَبِيَّ اللَّهِ صَلَّى
اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ لَوْ أَنَّكُمْ تَتَوَكَّلُونَ عَلَى اللَّهِ
حَقَّ تَوَكُّلِهِ لَرَزَقَكُمْ كَمَا يَرْزُقُ الطَّيْرَ تَغْدُو خِمَاصًا
وَتَرُوحُ بِطَانًا-رواه أحمد



Dari Umar bin Khattab ra berkata, bahwa beliau mendengar
Rasulullah SAW bersabda, ‘Sekiranya kamu benar-benar bertawakal kepada Allah SWT
dengan tawakal yang sebenar-benarnya, sungguh kamu akan diberi rezki (oleh Allah
SWT), sebagaimana seekor burung diberi rezki; dimana ia pergi pada pagi hari
dalam keadaan lapar, dan pulang di petang hari dalam keadaan kenyang
(HR. Ahmad, Tirmidzi dan Ibnu Majah).




Burung yang keluar cari makan di waktu pagi, terbang dengan perut yang kosong dan lapar tetapi pulang ke sarangnya pada sebelah petang dengan kekenyangan. Burung itu percaya bahawa Allah telah menentukan rezeki yang secukupnya.


Perlu optimis pada Allah, kerana Allah adalah pada sangkaan hambaNya.


Tawakal perlu selari dengan usaha, kerana sunnatullah membuktikan bahawa sesiapa yang bercucuk tanam, maka dia yang mendapat hasil. Sesiapa yang selayaknya diberi kemenangan, dialah yang beroleh kejayaan.


Tetapi,


Perlu ingat bahawa Allah juga boleh menetapkan sunnatullah itu tidak terjadi. Boleh juga kita telah berhabis daya, tetapi Allah tidak mengizinkan kita beroleh kejayaan. Ketahuilah bahawa Allah menilai kita menerusi usaha yang kita curahkan, bukan natijah.


Sesungguhnya jadikanlah fatrah imtihan ini sebagai waktu kita mengutip pahala-pahala ekstra dengan belajar bersungguh-sungguh (jgn lupa niatkan kerana Allah, memartabatkan pelajar Muslim etc-pelbagaikan niat, ya!) dan kerana tawakal kita kepada Allah. Bukankah dunia itu ladang bagi akhirat?


Tawakal dan usaha perlu seiring. Tidak lengkap makna tawakal itu dengan tidak berusaha. Berusaha itu adalah sebahagian daripada tawakal. Usaha itu penting sebagai asbab untuk Allah mengurniakan kejayaan kepada kita. Seperti sakit sebagai asbab kepada kematian.


Selamat memburu mumtaz! Jangan lupa doakan semua ya!


****************



p/s: Saya selaku moderator merasakan Ahsan Nas memerlukan nafas baru. Moderator perlu ada garis panduan yang jelas tentang konsep penulisan di sini demi kemaslahatan bersama. Mungkin juga kita boleh buat jadual giliran update blog mengikut rumah supaya moderator tidak mengalami kekontangan idea.




Yang memerhati dari celah-celah kesibukan,

Yang sedia untuk dipertanggungjawab

atas setiap kalam yang dinukilkan dan diperkatakan,


ayu amiza abdul malik,

badar 313





Friday, January 1, 2010

Posted by c's On Friday, January 01, 2010 17 comments

Iktibar Hunain

(Kredit untuk Jabatan Grafik mediaPERUBATAN)

Dalam fatrah imtihan ini, sudah tentulah kita semua busy dengan jadual study masing-masing. Harapnya, kesibukan itu tidaklah melupakan kita terhadap hala tuju hidup yang kita susuri berlandaskan Islam ini. Jangan pula cita-cita dunia dikejar, sedang matlamat akhirat ditolak tepi. Imtihan dunia itu hanyalah ujian Allah swt terhadap hambaNya dan imtihan akhirat itu jua yg harus diutamakan.

“tapi jangan la pulak sampai tak study sebab sibuk beribabadat..pandai-pandai la seimbangkan antara keduanya..”

Walau banyak mana pun buku dikhatamkan, walau banyak mana pun latihan yg dibuat, walau geliga mana pun otak menghafal, jangan over confident! Apa yg penting dalam kita berusaha gigih ialah nusrah dan redha Allah swt. Letakkanlah kebergantungan kepada Allah swt itu lebih tinggi berbanding keyakinan diri.

Sesungguhnya Allah telah menolong kamu mencapai kemenangan dalam banyak medan-medan perang dan jua di medan perang Hunain, Iaitu semasa kamu merasa megah dengan sebab bilangan kamu yang ramai, maka bilangan yang ramai itu sekali-kali tidak mendatangkan faedah kepada kamu sedikitpun, dan (semasa kamu merasa) bumi yang luas itu menjadi sempit kepada kamu, kemudian kamu berpaling undur melarikan diri.

Kemudian Allah menurunkan semangat tenang tenteram kepada RasulNya dan kepada orang-orang yang beriman, dan Allah menurunkan tentera yang kamu tidak melihatnya, serta ia menyeksa orang-orang kafir itu (dengan kekalahan yang membawa kehancuran), dan yang demikian itu ialah balasan bagi orang-orang yang kafir.

= Surah at-Taubah : 25 – 26 =

Over Confident

“pernah tak kita rasa over confident time exam?..rasanya lack of confidence adalah kot..tapi nak cerita gak..”

Jika kita over confident dalam menempuh perjuangan exam ini, jadilah kita umpama tentera-tentera Islam yang Tentera Hunain

Sirah zaman Rasulullah saw ini memaparkan 12 ribu tentera Islam turun ke medan perang dipimpin oleh Rasulullah saw. Jika nak dibandingkan dengan peperangan lain sebelumnya, peperangan Hunain ini melakar sejarah kehebatan Islam dengan jumlah tentera yang sangat besar, yang pernah dikepalai oleh baginda Rasulullah saw.

Berhadapan dengan musuh daripada Bani Hawazin dan Bani Thaqif, tentera Islam ketika itu berasa sangat yakin mereka akan beroleh kemenangan. Lantas, persediaan dilakukan bagai melepaskan batuk di tangga, strategi diatur atas pagar sahaja, kelengkapan senjata dipandang sebelah mata..

Dek sikap over confident tersebut, mereka lupa untuk bergantung harap kepada Allah swt, sebaik-baik Perancang. Akibat memandang rendah kekuatan musuh, tentera Islam menjadi kacau-bilau pada awal peperangan lagi. Akhirnya, Allah swt menghantar tenteraNya yang tak dapat dilihat untuk mengalahkan musuh demi agamaNya. Sudah tercatat dlm taqdir, Islam menang dengan izinNya.

“bila fikir2 balik, sebenarnya pernah je rasa over confident ni..time jawab soalan senang, yakin boleh score tapi tengok2 markah soalan yang susah lebih tinggi berbanding yang kita rasa senang tadi..sekarang tau la sebab ape kan..”

Rendah Hati


Sehebat mana pun diri kita, ingatlah ada lagi yang Maha Hebat. Jauhi pemikiran tentera Hunain, kita tak mahu jadi seperti mereka. Suratan Ilahi tiada siapa yang tahu. Oleh itu, sentiasalah rasa rendah hati, kita hanya hamba yang lemah..

“kenapa rendah hati? bukan rendah diri ke? Menurut seorang ustaz Indonesia dalam kuliah beliau (disiarkan dalam Astro Oasis), rendah diri itu negatif, rendah ati itu yang Allah swt kehendaki..kerna?hujahnya panjang, kita bincang lain kali la ye..tak kesah la rendah diri ke..rendah hati ke..yang penting konsepnya kita faham..”

Perjuangan kita suci..perjuangan menuntut ilmu demi agamaNya. Jangan landasinya dgn emosi, amarah semata. Biarlah ia didasari niat yg ikhlas dan amalan yg tulus. Jangan dilihat result kita mumtaz atau tidak, nilailah usaha kita itu mumtaz atau sebaliknya. Apa yang penting, perjuangan kita tidak tersasar dari landasan. Jangan kita gagal menghadapai ujian Allah swt melawan nafsu, demi mencapai kejayaan dunia.

Matlamat kita murni..matlamat menegakkan syariatNya di muka bumi ini. Ayuh! Berusahalah bersungguh-sungguh dan letakkanlah pergantungan hanya pada Allah swt, yakini ketentuanNya..

“mari kawan-kawan kita rancang strategi untuk berjaya dan laksanakannya dengan disiplin..bukankah salah satu daripada ciri-ciri fard muslim adalah sistematik dalam urusannya?..”


Oleh:

Natasha Anis Rusli

Tahun 3 Universiti Kaherah