Thursday, April 28, 2011

Posted by mohd hazwan bin mohd salleh On Thursday, April 28, 2011 1 comments

We Are Real Doctors

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum wbt.

Sihatkah semua? Cuba sentuh hidung, cuba sentuh tangan dan cuba sentuh kaki. Masih sempurna bukan? Alhamdulillah :)

Masih ingat tentang WARD?
Ya, WARD yang itu.

Dah lama bukan? Walaupun seolah kelambatan untuk memperkenalkan WARD secara rasminya di blog kesayangan kita ni, tapi tak mengapa, sebabnya WARD ini bersifat chronic dan bukannya acute.

Apa sebenarnya WARD ini?

WARD = We Are Real Doctors

PENGENALAN

Kita adalah antara pelajar Islam Malaysia yang beruntung kerana dihantar ke bumi yang bertuah ini, bumi tumpah darah para nabi dan bumi ilmuan serta cerdik pandai.
Keberadaan kita sebagai penuntut ilmu perubatan di bumi mesir hanya tinggal tidak lebih dari tiga tahun.

Setelah beberapa tahun belajar medik adakah kita rasa kita mampu bersaing mahupun seiring dengan pelajar di bumi lain terutamanya Malaysia?

Jadi dengan ini, beberapa inisiatif diambil untuk menggilap kembali permata yang ada seterusnya melahirkan doktor mukmin yang cemerlang dari segi ilmu dan sahsiah agar dengan usaha sedikit ini menjadi wasilah untuk kita menyampaikan dakwah.




Jelas bukan?

Sekaligus, WARD membawa misi besar iaitu:

1- Melahirkan mahasiswa yang bersedia dan merasakan diri sebagai doktor
2- Menyediakan medium untuk melatih kemahiran berinteraksi dan mengasah kebolehan menganalisa data
3- Mewujudkan suasana bersaing secara sihat
4- Menghasilkan mahasiswa yang belajar memahami bukan sekadar menghafal
5- Menguasai semua ilmu yang telah dipelajari sebelum ini

Sepanjang beberapa bulan ini, pelbagai aktiviti telah berjalan dan sedang berjalan.

Apakah itu?

Ingatkah anda semua tentang forum pendek kita dulu?

Ya, forum yang mengetuk kita yang masih malas dan beku, serta seolah masih tak sedar diri yang kita sebenarnya pelajar perubatan Islam yang masih berbaki hanya beberapa tahun saja lagi.

Salah satu aktiviti WARD yang masih berjalan sehingga kini adalah ‘case presentation’. Ini tak lain tak bukan untuk menambah penguasaan kita sendiri selaku pelajar perubatan tahun 4 untuk kepada common cases yang ada.

Sememangnya, ini juga merupakan salah satu cara ‘revision’ bagi kita bukan? Tahun 3 yang lama ditinggalkan dan juga sebagai bentuk ulang kaji subjek bagi round sebelum-sebelum ini.

CEMERLANG DEMI AGAMA

Belajar demi agama..

Dah banyak kali sangat dengar kan?

Tapi, pernah sekali terdetik tak untuk memahaminya?

Sama-samalah kita, belajar demi Allah. Kalau kita benar-benar yakin bahawasanya Allah takkan pernah menzalimi hamba-hambaNya, bahkan apa saja yang Allah kurniakan kepada kita adalah yang terbaik buat kita, pastinya kita takkan pernah merungut bukan?
Inilah yang Sheikh Rahimuddin pernah sebut “syurga sebelum syurga”

Kalau ditakdirkan kita mendapat kejayaan, lafazkan kata syukur. Alhamdulillah.
Sesungguhnya ini semua dari Allah. Itu pasti yang terbaik untuk kita. Memberi kita ruang dan peluang untuk membantu agama Allah ini, insyaAllah.

Kalaulah ditangguhkan kejayaan tersebut, itu pastinya terbaik juga untuk kita.

Percayalah!

Cuba duduk sekejap dan renungkan masa-masa kita yang dulu, banyak sangat peristiwa yang berlaku dalam hidup kita, yang mungkin kita tak pernah rancang dan idamkan pun, tetapi, ditakdirkan berlaku.



Kenapa?

Cuba lihat dan tengok diri kita sekarang, sekurang-kurangnya kita masih menjadi manusia yang ingat Tuhan dan menjadi manusia yang sedar tugas sebagai hamba dan khalifah di atas muka bumi Allah ini kan?

Itu pun nikmat kan? :)

Kita adalah ummat yang hebat. Kita ummat yang terpilih.
Tunjukkan kepada dunia seluruhnya bahawa ummat Islam bukan jumud dan pasif, tunjukkan kepada mereka bahawa kita ummat Islam bermaruah.

Oleh yang demikian, perlulah kita tekadkan dalam diri setiap kali menuntut ilmu, bahawasanya wajib ke atas kita berusaha sehabis baik kerana ummat Islam perlukan kader professional yang hebat! Dan sedarlah bahawa calon professional yang hebat itu adalah KITA SEMUA!

Walau apa pun halangan menimpa, jangan pernah alah padanya. Ayuh nyalakan obor gemilang untuk masa depan Islam yang cemerlang.

‘Qoute’ kata-kata Pengarah WARD, Saudara Izzuddin Nadzif,

“Kalaulah orang bukan Islam yang belajar untuk diri mereka sendiri, sanggup berusaha 1000 kali menempuh kegagalan untuk meraih kecemerlangan, apatah lagi kita orang Islam yang belajar kerana Allah. Sepatutnya, kita mesti lebih bersedia dari mereka untuk berusaha 1000 kali tanpa pernah risaukan kegagalan.”


Semoga bermanfaat.

Selamat belajar dan berusaha.
Kerja-kerja juga, belajar jangan lupa :)

Hamba yang hina,
Izzah.

Monday, April 25, 2011

Posted by azim On Monday, April 25, 2011 0 comments

Amalan Anak Adam

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh wanikmatuh.

Apa khabar semua? Harap2 sihat sentiasa. Rasanya ini adalah kali pertamadan terakhir saya menulis artikel dalam Ahsan Nas ni. Nasib baik tahun ini jadi MT batch kalau tak sampai tahun 6 takkan tulis sesuatu kat blog batch yang terchenta (ye la tu, link AN pn xtau.. ) ini.

Pertama sekali saya ingin mengajak sahabat2 saya yang dikasihi untuk sama2 kita bersyukur dengan nikmat yang masih diberikan oleh Sang Pencipta kita iaitu kita semua lahir dalam keadaan MUSLIM dan dididik oleh keluarga muslim dan masyarakat muslim. Untuk entri kali ini saya ingin berkongsi satu hadis yang bermaksud:

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud:

“Apabila matinya seorang anak Adam itu maka terputuslah segala amalan melainkan 3 perkara,ilmu yang bermanfaat,sedekah jariah dan doa daripada anak2 yg soleh.”


Hadis ini menerangkan bahawa tiada amalan daripada anak2 Adam itu selepas terpisahnya roh daripada jasad yang dapat memberikannya pahala yang berpanjangan kecuali 3 amalan2 ini.

Walaupun saya rasa ilmu saya masih lagi tidak mencukupi, tetapi saya sentiasa berpegang dengan prinsip tiada selemah-lemah manusia yang tidak boleh memberikan nasihat kepada orang lain dan tiada sebaik-baik manusia yg tidak boleh menerima nasihat daripada orang lain. Sedangkan habibuna Muhammad saw pun menerima nasihat daripada sahabat2 baginda apatah lagi kita yg ilmu hanya sekangkang kera ini.

Apa yang saya nak kongsikan disini ialah:

1. ILMU YANG BERMANFAAT

“Barangsiapa yg inginkan dunia maka keatasnya ilmu,dan barangsiapa inginkan akhirat maka keatasnya ilmu dan barangsipa inginkan kedua-duanya maka keatasnya juga ilmu."

Kalau diteliti daripada ayat diatas, kita boleh simpulkan bahawa betapa pentingnya ilmu itu untuk hamba-hambaNya yang ingin kesejahteraan hidup di dunia mahupun akhirat kelak. Segala-galanya yang ada di bumi ini memerlukan ilmu. Dari sekecil-kecil perkara sehinggalah sebesar-besar perkara. Nak buat cheese cake pun kena guna ilmu. Nak menjadi doctor pun kena guna ilmu. Walhal nak mengorat perempuan pun kena ada ilmu pengetahuan yg luas(tetapi kena jaga batasan syarak Islam). (xyah blaja, gune BM je).



Ilmu di dunia ini yang dapat dikuasai oleh manusia hanyalah setitik daripada air lautan yang terbenteng luas itu. Ini menunjukkan bahawasanya Ilmu Allah itu MAHA luas dan tidak ada sesiapa pun dikalangan manusia walaupun malaikat sekalipun yang dapat mengetahui apa yang ada seisi langit dan bumi ini.

Oleh itu, marilah kita sama-sama mengambil kesempatan ketika keberadaan kita dibumi Mesir ini untuk mengaut segala ilmu yang ada tak kisah lah ilmu medic ataupun ilmu agama demi meletakkan ISLAM berada ditempatnya. Kita kena sedar bahawa kita semua adalah daie,dan jangan biarkan kita menjadi fitnah kepada ISLAM.

2. SEDEKAH JARIAH

“Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada rupa paras kamu dan harta kamu,tetapi Allah melihat kepada hati kamu dan amalan2 kamu”


Apa yang dapat kita simpulkan bahawa secantik ataupun sehensem mana seseorang itu jikalau hatinya jauh disisi Allah maka tidak bermakna baginya sedangkan Allah swt hanya melihat hati-hati kamu dan amalan-amalan yang kamu kerjakan.

Sedekah boleh terbahagi kepada banyak aspek,bukan sahaja sedekah menggunakan harta tetapi sedekah juga boleh dilakukan dengan tenaga,masa dan doa kepada sahabat2 yg lain.


Antara amalan yg plg mudah dilakukan adalah sedekah. Dalam perjalanan ke universiti kita boleh berikan seikhlas hati nurani kepada fakir2 yg menghuni bahu-bahu jalan itu. Tidak adakah sifat belas kasihan kita tehadap mereka? Kalau kita dilahirkan ditempat mereka bagaimana perasaan kita?
Justeru, saya menyeru sahabat2 saya untuk sama2 kita mengamalkan budaya sedekah kerana sedekah itu ibarat janggut, makin dicukur makin lebat pertumbuhannya. (kalau tak percaya boleh tanya ijut)rekaan semata2.ayat naqi ea


3. DOA DARIPADA ANAK-ANAK YANG SOLEH

Pepatah melayu ada menyebut,melentur buluh biarlah daripada rebungnya. Anak2 kita suatu hari nanti(insyaAllah..) ibarat kain putih. Terpulanglah kepada ibu bapa mereka yakni kita untuk mencoraknya.
Tak kisahlah nak warna hijau ataupun biru tetapi jangan warna pink pulak kan. Bagi saya, saya lebih sukakan ‘hijauwarna syurga kerana hijau itu ‘indah’. Tetapi terpulanglah kepada sahabat2 sekalian untuk mendidik anak-anak kita suatu hari nanti.

Tetapi, jika kita mahukan anak yg soleh kita perlu mendapat pasangan yg soleh ataupun solehah kan? Sebab apabila genetik soleh bertemu dengan genetik solehah, insyaAllah akan lahirnya anak2 yg soleh yg akn mjadi kader2 ISLAM suatu masa nanti… pesanan baik muslim


Kita sekarang bukan proses menCARI yg soleh/hah tetapi proses menJADI soleh mahupun solehah. Oleh itu, sy menyeru sahabat2 sekalian men…bla23.(fikir2kan lah).. Setakat ini perkongsian untuk kali ini dan selamat beramal?

“Muafakat membawa berkat”

Mohd Naqiudin bin Mohd Najib
├čendahara terhormat gen 7 2010/2011

Tuesday, April 19, 2011

Posted by mohd hazwan bin mohd salleh On Tuesday, April 19, 2011 2 comments

Mim Aliff Lam Sin, ubatnya?



FORENSIC is interesting I guest…enjoy this video by the way of studying fingerprints.



Subhanallah. Medic is the complete package of life. From embryology we learned till death. DEATH is dedicated to forensic. Thank you MEDIC. Remembrance of death is a must for us.

How about medical malpractice?
Do we?




Can we?




Doctor’s life is like others too…



How about this?


So now, could you please take a minute to think all about.. Lastly All the best for becoming final exam!

SEKADAR PERINGATAN RINGKAS UNTUK DIRI SENDIRI DAN KAWAN-KAWAN..

MALAS…TIADA SEMANGAT….

Hakikat PERASAAN… semua orang ada perasaan marah, suka, sensitif, sedih, pilu, excited, rajin, malas dan lain-lain lagi. Semua itu adalah symptoms yang akan menjadi tonjolan dan tontonan umum orang di sekeliling kita.


Cuma nak strictkan pada perasaan malas.. Saya yakin semua orang ada perasaan ini cuma kadar peratusan dan tindakan yang berbeza.

1.Ada orang,bila malas layan ja la perasaan malas tu..

2.ada orang, bila malas datang aja, shuh2 pi jejauh.. aku ada kerja.

3.ada pula manusia ini beranggapan, nak buat macam mana, aku ni memang pemalas la.

Macam-macam la persepsi kita-kita ni..
Kita ni malas buat apa? malas beribadat? malas mandi? malas makan? malas study?

TETAPI ingat kawan-kawan ,kalau kita boleh bagi analgesic untuk symptom pain, kita juga blh bg anti PEmalas…MALAS masih ada ubatnya.


Ubat itu ada dalam hati kita..

1. Doa untuk penyakit malas adalah ayat qursi. Bila kita rasa down, banyakkan beristighfar, berselawat dan baca doa ini. Jangan gopoh dalam berdoa.

2. Sentiasa ingat untuk tajdid niat atas apa yang kita akan lakukan. Bila adanya niat, akan timbullah tujuan dan semangat untuk menggapai tujuan itu.

3. Yakinlah dengan bantuan Allah, where there is a will, there is a way..

4. Elakkan rehat yang terlalu lama, kerana alah bias, tegal biasa.

5. Kongsilah masalah-masalah yang mengganggu fikiran kita dengan sahabat kita sekurang-kurangnya akan meringankan kotak fikiran kita.

6. Kerapkan menelefon mak ayah di Malaysia. Setiap kali kita telefon, minta mereka doakan untuk kita. Betapa kudusnya doa seorang ibu terhadap anaknya.


MASA ITU BUKAN EMAS..klu emas kumpul duit banyak-banyak kita boleh beli. Untuk itu, marilah kita sama-sama bermuhasabah. Hidup ini tidaklah lama. Dunia sudah semakin tua. RAJINKAN diri untuk perbanyakkan amal-amal yang dapat menjadi bekal di akhirat kelak.

Di samping belajar ilmu medic ini, eloklah kita tambahkan ilmu-ilmu agama kita. MEDIC is one way of our ibadah. Sentiasalah berfikir semasa meniti buku2 medic ini kerana di dalamnya terdapat banyak ilmu2 ukhrawi. ~BOOKWORM~

Bila seorang mukmin itu belajar kerana Allah, semua ujian diterima dengan reda. Semua keadaan dihadapi dengan tenang kerana dia tahu Allah itu sentiasa bersamanya, walau di mana, dalam keadaan mana sekalipun.YAKIN lah dengan ALLAH..pencipta kita yang tahu segala-galanya pasal kita.

BILA kita rasa kita tak sehebat mereka, sebenarnya mereka juga senyap-senyap melalui detik-detik genting seperti kita. Oleh itu, ketahuilah, semua kawan-kawan di sekeliling kita, yang belajar seperti kita, yang duduk sebelah kita di dalam kuliah, semuanya sedang berperang dengan diri sendiri untuk menghadapi penyakit MALAS ini.

Mereka berperang,kita juga mampu berperang dengan perasaan ini.

KITA SEMUA BOLEH!! UMAT ISLAM HARUS CEMERLANG!!

Coretan yang tersangat biasa daripada :
Wafaa binti Mohamad
Timb Setiausaha Batch sesi 2010/11

Monday, April 11, 2011

Posted by mohd hazwan bin mohd salleh On Monday, April 11, 2011 0 comments

[Motivasi] Tips menjadi pelajar tahun 4 yang cemerlang

Antara nikmat yang sering dilupakan manusia adalah nikmat sihat dan masa lapang..

Rasanya semua tahu hadis ni kan?

Alhamdulillah, peperiksaan Otorhinolaryngology sudah berakhir, dan bermulalah round baru, yang juga round terakhir sebelum kita menamatkan tahun 4, Iaitu Forensic and Toxicology.

Ceria selepas exam. (gambar ihsan FB Idris)

Apa khabar ilmu round sebelum ini? sudah cukupkah? sudah fahamkah? sudah ingatkah?

Kalau dicampakkan kertas soalan community medicine atau ophtal di depan kita, boleh jawabkah? Penulis sendiri tentunya menggigil kalau menghadap soalan round lepas, seakan - akan pertama kali mendengar apa itu ophtal dan commed.

Kita beruntung kerana round forensik and toxicology bukanlah round pertama seperti senior - senior tahun lalu (senior2 jangan marah ya).

Orang kata tahun 4 ini sama dengan tingkatan 4 ketika sekolah menengah dulu - honeymoon year. Kenapa? kerana Kelas Forensic n Tox; periodnya sekejap sahaja. Tapi, itu pun ramai yang merungut apabila profesor lewat menghabiskan pengajarannya untuk hari itu.

Merungut?

Agaknya kita lupa betapa kentalnya kita mengancing gigi bersengkang mata tak rela gugur di atas meja semata-mata nak habiskan 3 jam kelas pathology dulu. Kita lupa kot, betapa rajinnya kita mengambil kelas tambahan Doktor Faisal pada pukul 3 petang seusai kelas walaupun tubuh ketika itu penat dan letih. Lupakah kita?

Round Forensic ini adalah nikmat, dan nikmat yang kita dapat, mestilah disyukuri, tak gitu?

Bagaimana? rasanya semua tahu kan?

1) Ulangkaji

Manfaatkan round forensik ini, untuk kita ulangkaji dan belajar semula apa yang telah kita pelajari dahulu. Bukan subjek tahun 4 sahaja, juga subjek2 lain seperti anatomy, physiology, patho, pharmacology dan lain2.

Rugilah, sekiranya selama 4 tahun ini, segala benda yang kita pelajari hanya semata - mata untuk dimuntahkan di hadapan kertas peperiksaan, yang bermanfaat hanya untuk peperiksaan saja dan tak dapat dimasukkan balik ke dalam otak. Kita bukan Badang yang makan muntah ya.

2) Tahun 5

Lengkapkan diri dengan kemahiran berkomunikasi dengan pesakit yang tentunya majoriti berbahasa arab. Pelajari bahasa Arab untuk mengelakkan salah faham maklumat yang tentunya merugikan pesakit dan diri kita sendiri. Di mana tempat untuk belajar bahasa arab? Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan!

3) OT

Isi masa cuti hari Sabtu dengan mengunjungi Operation Room Ophtalmology dan datang awal ke kelas untuk ke OT ORL kepada mereka yang tidak "sempat" menghadiri 2 OT ini. Kalau bukan sekarang, bila lagi?

Masa itu bagaikan roti yang terbiar di atas pinggan di atas meja. Semakin lama dibiarkan, semakin tinggi peratusan untuk berkulat, dan jika sudah berkulat, takkan dapat dimakan lagi.


Sekian, Assalamualaikum.

Mohd Ihsan bin Hamdan,
Setiausaha Batch sesi 2010/2011

Sunday, April 3, 2011

Posted by mohd hazwan bin mohd salleh On Sunday, April 03, 2011 0 comments

Manfaatkan prestasi diri untuk kebaikan semua

“Hari ini kita akan mulakan ‘case presentation’.Ada sesiapa yang sudi ke hadapan untuk bincangkan kes?”

Kelas masih sepi seperti biasa..

“InsyaALLAH hari ini kita akan mulakan sesi tazkirah untuk minggu ini.Ada sahabat yang sudi berkongsi?”

Suasana sepi lagi..

Fenomena seperti ini memang tidak asing dalam kalangan kita,malah fenomena seperti inilah yang selalu kita tonton hari saban hari.Rata-rata daripada kita masih lagi segan untuk meluahkan apa yang terbuku di hati.Masing-masing terus memendam rasa,berkongsi rasa hanya dengan diri sendiri.

Kita malu untuk bertanya,kita malu untuk menyuarakan pendapat kita, kita malu untuk itu,kita malu untuk ini dan akhirnya kita sendiri yang rugi.


Jangan malu-malu..~


Kenapa kita malu untuk bertanya? Malu untuk bersuara.Agaknya mungkin bimbang kita dipandang rendah kerana menanyakan soalan yang begitu remeh? Atau mungkin kita bimbang diri kita akan dikatakan sebagai orang yang kurang cerdik kerana bertanyakan perkara yang sepatutnya sudah kita tahu sesuai dengan usia kita?

Atau mungkin juga dengan bertanya itu mahupun menyuarakan pendapat akan menunjukkan kelemahan diri kita di hadapan sahabat-sahabat yang lain? Atau sebenarnya ada perkara lain yang membelenggu diri kita?

Kebanyakan daripada kita bukanlah tidak tahu apa yang ingin dikatakan.Masing-masing mempunyai pendapat masing-masing. Hanya sahaja dia tidak pernah berlatih untuk meluahkannya.

‘Sebenarnya aku memang nak menyatakan pendapat aku,tapi tak beranilah.’

‘Takutlah nak berbicara di hadapan.Nanti terketar-ketar.’

Bagaimana untuk membentuk keyakinan dalam diri? Bagaimana untuk tampil yakin dalam menyuarakan apa yang terbuku di hati kita?

Apa yang harus diubah di sini adalah mentality kita.Bagaimana kita melihat sesuatu perkara itu.Jika di dalam fikiran sudah tersemat perkataan ‘tidakboleh’ , ’takut’ dan yang sewaktu dengannya, bagaimana mungkin untuk kita gagahi diri kita untuk bertindak? Perlu ada pemikiran yang optimis dan positif.Buangkan perasaan takut itu jauh-jauh.Jika berterusan seperti ini,bila lagi kita akan dapat untuk berubah?

“Berusaha mencari cahaya itu lebih baik daripada menyumpah kegelapan..”



Dan harus diingat, ianya tidak cukup untuk hanya sekadar punya keberanian.Alangkah eloknya sekiranya keberanian yang ada dalam diri itu ditambah dengan pengetahuan.Jika hanya punya keberanian untuk bersuara,bimbang nanti bicara itu kosong tiada makna.Tetapi jika pengetahuan itu tidak disuarakan ,perkongsian ilmu tidak akan terjadi pula.


Berani macam budak ni.


Rebutlah mana-mana peluang,tanamkan yakin dalam diri,positifkan jiwa anda.Ambillah sedikit masa untuk tenangkan diri dan mula bersuara. Jika anda sendiri tidak mahu mengubah diri anda,maka siapa lagi yang mampu membantu anda?

Allah mengilhamkan sukma kefasikan dan ketaqwaan..
Beruntung bagi yang mensucikannya..
Merugi bagi yang mengotorinya..
[Demi Matahari, SNADA :ilham surah asy-Syams]

Manfaatkan prestasi diri untuk kebaikan semua. peace.:)

Oleh:
Faten Farhana Salleh
Timbalan 1, AJKT Batch Sesi 2010/11

p/s-selamat menghadapi imtihan. Moga usaha yang terbaik menghasilkan natijah yang terbaik juga. Bittaufiq wannajah!