Thursday, April 29, 2010

Posted by [amiza malik] On Thursday, April 29, 2010 3 comments

Kisah parit (1)



1.       Kedudukan: utara madinah- berdekatan masjidil nabawi


2.       Cadangan: sahabat;Salman alFarisi


3.       Ukuran: 4.5 km panjang


5 mtr dalam


9 hasta lebar


4.       Tahun: 5 hijrah (selepas pengusiran bani nadhir dari Madinah)


5.       Umur Nabi: 58 tahun


6.       Tentera muslimin: 1,500


7.       Tentera musuh: 4,000 Quraisy


3,000 bani ghatfan


2,000 yahudi khaibar+kabilah Madinah


700 bani sulaim


300 kabilah ashja’


        8. asbab untuk perang:membalas dendam ‘kekalahan’ perang uhud di medan uhud.


        9. tempoh: hampir sebulan(bertahan di medan ahzab+membina parit)


               


Pernah tengok parit di mesir..?


Apatah lagi sahabat …tak pernah-pernah tahu pun kewujudannya dan cadangan itu diterima pula oleh rasulullah…mungkin tak tergambar pon apa itu parit..  tak terbayang di mata tak tergambar di fikiran. Kerana Allah dan RasulNya,seluruh kaum muslimin  Madinah tak ketinggalan untuk menyertai perang ..


Namun tak semudah itu…hanya 10 hari tinggal untuk berperang dengan cuaca yang ketika itu amat-amat  panas dan bekalan makan pula sedikit, hasil dari tarbiyyah Rasulullah…mereka sanggup tinggalkan rumah dan keluarga untuk bersama-sama rasulullah, memuliakan agamaNya dimuka bumi…


Dalam usia yang sebegitu(ayah2 kita la..) rasulullah sama-sama juga menggali,mengetuk batu-batu mengangkat naik dan baginda adalah yang paling penat dalam kerja-kerjanya…(riwayat Aisyah) sanggupkah… andai itu adalah ayah kita, datuk kita…bahkan itu adalah baginda, RASULULLAH, kekasih Allah..


                -kerana islam yang ada pada kita hari ini baginda terlau banyak berkorban dahulu..menjadi orang pertama dalam beramal. Macammana pula islam kita…kita ambil secara total atau sebahagian sahaja..?                             


-kerana islam yang ada pada kita hari ini, sahabat-sahabat telah dahulu ber susah-payah walaupun tinggalkan anak isteri di rumah dan dalam terik panas kekurangan makanan.. kita mungkin juga boleh reflect diri kita .. sejauh mana pula mujahadah kita berperang dengan nafsu ??


Mukjizat khandak


1.Pada hari ke 5 terjadi satu peristiwa..yang telah pun terbukti dalam sejarah. Batu yang sukar diketuk tetapi apabila tiba di tangan Nabi,; ketukan pertama- Allahuakbar!aku mndapat kunci Syam dan demi Allah aku melihat istana Alhamra’..ketukan kedua- Allahuakbar! Aku mendapat kunci Parsi dan demi Allah aku melihat istana Almadain putih.. ketukan terakhir- Allahuakbar! Aku mendapat kunci Yaman…


Seterusnya peristiwa ini benar-benar meningkatkan roh sahabat mereka meyakini bahawa satu hari nanti Islam akan membuka kesemua tempat tersebut.


(rujuk surah Al-ahzab 13-20)


-          Matlamat yang jelas kerana mereka yakin Islam akan tertegak dan tersebar bahkan satu ketika dahulu terbukti penguasaan 2/3 dunia.. seribu langkah bermula dengan satu langkah permulaan…ayuuh jadi generasi terkehadapan. Kerana apa..? kerana kita yakin dengan kemenangan Islam..jadi gunakan segala potensi dan kepandaian yang Allah kurniakan kepada kita untuk Islam.


-          Allah tidak ciptakan kita dengan sia-sia.Pasti ada bakat-bakat kita yang kita tidak sedar untuk dikembangkan..rancang dengan baik..kerana musuh juga merancang dan kita juga harus merancang dari sekarang.



***************


2. Jabir melihat keadaan Rasulullah yang sangat-sangat lapar, dia segera pulang melihat dirumah andai-andai  ada yang boleh dijamah Nabi, didapati ada sedikit ayam dan sup yang belum pun dijamah oleh anak-anaknya. Dia mengajak Nabi…Baginda akan jawab ‘ya’? ohtidak… bahkan baginda bertanya ‘aku sahaja?’ Berulang-ulang  diajak...akhirnya nabi mengajak pula kesemua kaum muslimin ketika itu untuk ke rumah Jabir untuk makan..


Cukup ke..? disinilah muncul mukjizat. makanan yang sedikit tadi cukup dihidangkan buat semua 1500 muslimin ketika itu.


Pernahkah kita dengar tentang mukjizat-mukjizat  seperti bahtera nabi Nuh atau mukjizat nabi Musa yang kedua-duanya untuk menyelamatkan umat dan membuktikan kenabian ketika itu wujud pada zaman rasulullah..?


Mukjizat diatas tidak lain HANYA untuk memelihara & menetapkan hati2 muslimin ketika itu…sedangkan mereka perlu bekerja keras(mengambil sebab untuk menang) menghadapi musyrikin.tambahan tiada wahyu yang turun kepada Nabi, mereka dalam keadaan yang tidak pasti menang atau kalah Cuma yang pasti hanyalah tawakkal dengan usaha2 mereka yang hanya dibulatkan untukNya dan kesinambungannya, sampailah Islam pada kita..kerana..innahaljannah..mereka sanggup!


 -contoh dari pengorbanan sahabat tadi..pengorbanan dari segenap aspek untuk capai kemenangan walaupun terpaksa korbankan perkara2 yang kita sayang atau selalu buat (tapi tak manfaat..)  kita boleh sebenarnya .. Cuma,belum cuba belum tahu..                                                                                           
 -KITA mukjizat zaman ini…takkan lagi ada tongkat ajaib untuk memastikan islam kembali tertegak melainkan dari diri kita, ketinggian ilmu2 kita…,kemuliaan akhlak kita….,kualiti amalan2 kita. Kitalah yang memastikan kesinambungan Islam.andai baik, Islam akan ditegakkan andai sebaliknya..kita telah mensia-siakan usaha baginda yang kita kasihi…(yeke..? tepuk dada Tanya iman kita..)


Ayuh beramal..!jom mula dari sekarang..
Semoga bermanfaat dan selamat study..
(nantikan kesudahannya dan perkara yang tersingkap disebaliknya....)

 dikarang oleh: ayid




Friday, April 16, 2010

Posted by c's On Friday, April 16, 2010 7 comments

Clock is ticking..

Exam is coming!!

hi buddies.. long time no see.. sorry for being dormant these few days [months perhaps, my blog is abandoned as well for almost 2 months.. no offense:P]. anyway, special gratitude to my moderator mates those keep updating the blog.. tQ2..

btw, here a teaser[s?].. from Bureau of Academic [where the chief is from our batch huh] already made videos.. n the actors [actresses as well?] from our batch [bangga2 berbakat semuanya]

here.. the original post of the videos..

n here the videos..




Alright, here all our schedule, do link this to your family, intimate friends.. whosoever u want to tell to ^__^

Praktikal..
6/5 praktikal pharma
11/5 praktikal microb
13/5 praktikal para
16/5 praktikal patho

written..
26/5 patho
27/5 patho
1/6 microb
7/6 pharma
8/6 pharma
15/6 parasit

oral
19/6 para
21/6 pharma
23/6 microb
26/6 patho

oh tiba-tiba teringat El-Masah :P

Posted by azim On Friday, April 16, 2010 6 comments

AN... AN..... AN....

lagu doraemon... igt part ni je....
jom bace komik jap...
episod akhir (ngelah) cerita doraemon...
versi Tajima T. Yasue.. penulis asal die dah meninggal tahun 1995 kot..
rase2 episod ni release pd tahun 2005 (kalau xtukar lagi la..)
baje je,.. jgn hafal...



















nb: PR ialah pakatan rakyat.. eh.. homework.... xtau celah mane indon pgl PR...

agak leceh tuk terjemah 3 page... bhs jepun yg penign....

semua tahu Nobita pada mulanya seorang yg lembab dalam belajar...
asyik dapat kosong je... trutama subjek matematik..( ade subjek len ke?)

tp die mempunyai azam yg kuat untuk berjaya...
so die dapat mengatasi kelampiannya dalam belajar
malah dapat pintas Dekesuki even jarak kebijaksaan mereka berdua
bagai langit & teras dalam bumi..

moralnya lau kita ade semangat yg kuat kt jg bleh berjaya biiznillah...
Nobita yg selalu dapat kosong pn bleh, xkan kite yg dapat 50% xbleh kan?

Its Not about Size of The Tiger In the Fight...
Its About Size of The FIGHT in the Tiger...
Bring the damn tiger in you.. OUT...

sape2 nk donload cite tu bleh donload kat sini... instead of save one by one

semoga terhibur dan bermanfaat....

Tuesday, April 13, 2010

Posted by azim On Tuesday, April 13, 2010 16 comments

Pada suatu hari, di Baitul Jasad.

post ni kredit tu Mentol ( nurhelmi besdayboy)..
lagenda yg memegang rekod komen terbanyak kat AN
asalnya nk post semalam, tp sebab bnyk sgt cacing2 dalam kepala,
so xsempat nk post... semoga bermanfaat...

******************

Akal : Assalamualaikum.

Senyap sunyi..salam nye x bersambut..dicuba lagi..

Akal : Assalamualaikum.

Masih tiada yang menyambut..dicuba lagi untuk kali ketiga..alhamdulillah, terdengar bunyi kunci dibuka dari dalam..kelihatan Hati di sebalik pintu dengan rupa yang lesu..

Hati : Waalaikumussalam.. Akal rupanya..ingatkan siapa tadi..masuklah..

Akal pon melangkah masuk ke dalam kamar Hati..dilihatnya Hati terus berbaring di sofa..Akal ikut duduk di kerusi yang lain..

Akal : Kita dengar Hati x sihat..tue kita datang melawat..Hati ok x..??

Hati : Aaa..haah..x sihat sikit..kepala cam pening-pening..pastu badan pon cam sakit-sakit..penat sangat kot..

Akal : Hmm..maybe la kot..nampak macam Hati gelap sikit..Hati pergi main berjemur ke..??

Hati : Eh, xde la..xde main berjemur pon..teman Nafs je pergi jalan-jalan..shopping-shopping sikit..

Akal : Ohh..ye ke..

Suasana sepi..dilihatnya Hati sibuk memicit-micit kepalanya sambil memejamkan mata..

Akal : Hati..kita nak cakap sikit la..

Hati : Hmm..kenapa, `Kal..??

Akal : Xde la..kita rasa sejak Hati berkawan baik dengan Nafs tue, kita berdua dah macam makin jauh je..bukan lah kita jeles ke ape..cume kita macam rindu la nak spend time, borak-borak ngan Hati macam dulu-dulu..

Hati : Hmm..agak la..xpe, next time kita keluar bertiga eak..

Akal : Hmm..kita bukannya x nak..tapi kita rasa Nafs tue macam x suka je kat kita..bila kita datang dekat je kalau korang ngah berborak, mesti dia tarik Hati pergi tempat lain..kalau dia nampak Hati tegur kita pon, selalu kita nampak dia macam jeling kita..

Hati : Eh, mana ada..Nafs tue baik taw..seronok berkawan dengan dia..dia pandai cari tempat best nak pegi enjoy..hari tue dia bawak Hati pergi satu tempat nie..dengar lagu..seronokkk..! ada orang nyanyi-nyanyi sume..pastu dia ajar Hati macam mana nak main game dekat archade tue..and then, dia kenal kan Hati kat kawan-kawan dia..lelaki..hoho..hensem-hensem sume..tapi tue la..cam ramai yang dah ada GF la tapi..jeles betul..tapi xpe..ada je yang still single-mingle..hoho..nanti kalau Akal nak, Hati bawak Akal pegi sana ye..

Akal terdiam seketika sebelum meneruskan kata-katanya..

Akal : Hati, kita rasa Hati dah berubah la..

Hati terkejut..bingkas dia bangun dari baringnya dan duduk menghadap Akal..

Hati : Hmm..?? Berubah..?? Eh, xde la..mana ada..Hati macam nie gak la..maintain je..

Akal : Tak la..dulu Hati x macam nie..dulu mana ada Hati suke pergi tempat-tempat macam tue..taw pasal tempat tue pon x pernah..pastu mana pernah Hati usha-usha laki macam tue..Hati kan taw x elok wat camtu..sekarang pon Hati dah jarang pergi lawat Mak Usrah..dia selalu tanye pasal Hati taw..

Hati : Ala..dulu Hati x taw sebab xde orang beritahu..lagi pon, bukan selalu pon pergi..baru 4 kali pergi..Akal nie..macam mak orang la..

Akal : Tapi Hati..Hati kan taw benda tue salah..

Hati : Ala..salah apa nya..Hati bukan wat pape pon..Hati juz nak enjoy je..

Akal : Enjoy apa nya kalau dok buat tambah dosa camtu, Hati..??

Hati : Mana ada tambah dosa..?? Bukannya Hati pegang-pegang diorang ke apa..borak-borak je..

Akal : Hati..Hati dah meremehkan hal dosa pahala nie, Hati..Hati taw x kalau Hati wat benda-benda yang ALLAH larang tapi tanpa perasaan yang benda tue salah, Hati akan dapat satu titik hitam kat badan Hati..?? Cuba Hati tengok..Hati perasan x yang Hati dah makin gelap..Hati nak ke jadi hitam betul..??

Hati terdiam..Akal meneruskan bicaranya..

Akal : Kita taw Hati sekarang selalu tido lambat..selalu dengar Hati bangun lambat..selalu termiss Subuh..Isyak pon kadang-kadang Hati terlepas sebab tertido..betul x..??

Hati mendiamkan diri..tapi masih menganggukkan kepala..

Akal : Boleh kita taw kenapa..??

Hati : Hati penat je..tue selalu tertido awal, bangun lambat..

Akal : Kenapa Hati penat..??

Hati : ..sebab teman Nafs..

Akal : X cakap dengan dia yang Hati penat..??

Hati : Hmm..dia tue macam keras kepala sikit..kalau Hati cakap Hati penat, dia still tarik Hati ikut dia gak..kalau Hati cakap Hati x mau ikot, nanti dia merajok..x mau cakap dengan Hati..Hati malas nak ribut-ribut..nanti makin serabut kepala Hati..makin penat nanti..

Akal : Tapi still Hati penat gak kan sekarang..??

Hati mendiamkan diri semula..

Akal : Hati, kita nak cakap..daripada Hati penat sebab ikut Nafs yang x dapat apa-apa..dengan kalau Hati tolak permintaan Nafs tapi dapat pahala..yang mana satu lebih beruntung..??

Lambat Hati menjawab..

Hati : …tolak..

Kelihatan Hati menundukkan kepalanya..

Akal : Hati, kita nasihat Hati sebab kita sayang Hati..kita x mau Hati makin jauh and makin banyak buat benda salah.. kita x taw Hati taw ke x nie, tapi kita selalu nampak Nafs tue duduk-duduk dengan Syaitan..Hati taw kan Syaitan tue pelajar bermasalah..siap ada geng lagi..Kita x mau Hati terikut sampai jadi geng tue..bukannya kita nak sangka buruk ke apa..just langkah berjaga-jaga je..

Hati kelihatan terkejut..

Hati : Eh..Nafs kata dia x kawan dah dengan Syaitan tue..dia kata diorang dah x sependapat, so dia dah x join dah geng tue..

Akal : Hmm..maksudnya dia dah tipu Nafs la tue..bukan sekali kita nampak diorang tue jumpa..banyak kali gak la..tapi kita x sempat-sempat nak beritahu Hati sebab dia selalu ada kat sebelah Hati..

Hati : Tapi Hati x paham..kenapa dia nak tipu Hati..x paham la..ingatkan kitorang kawan baik..

Akal : Hati..ingat x ayat yang Mak Usrah pernah bagi kita dulu..?? Yang Syaitan memang dah berjanji untuk memesongkan manusia dari jalan ALLAH sampai tibanya hari akhirat..and dia memang akan sengaja buat macam dunia nie terasa indah untuk kita sampaikan kita terpedaya..Hati pon taw kan..Hati yang control seseorang tue..sebab tue kita rasa dia aim Hati..

Hati kelihatan kecewa..terlihat kesedaran terlukis di mukanya..

Akal : Hati..kita nak cakap banyak pon, kita pon bukan taw sangat..ada benda yang kita x taw and kita pon x paham sangat..kalau Hati nak, kita boleh kenalkan sorang kawan kita nie..nama dia Furqan..insyaALLAh dia boleh tolong terangkan sume-sume yang Hati nak tawand tanye..

Hati memandang Akal dengan pandangan terharu..

Hati : Terima kasih `Kal sebab sedarkan Hati..beruntung sungguh Hati dapat kawan macam Akal nie..

Akal : Ala..kita bukan wat pape pon..sume tue ALLAH yang izinkan..

Kedua-dua pon tersenyum..

Akal : Ok la, Hati..kita nak kena pergi nie..ada hal nak kena settlekan..Hati rehat la ye..nanti bila da sihat balik, jenguk-jenguk la Mak Usrah..dia rindu betul ngan Hati..baby Iman ngan Islam pon dah lama x kena timang ngan Hati..

Hati : InsyaALLAH..kalau Akal rajin, nanti sampaikan la salam Hati kat diorang ye..

Akal : InsyaALLAH..Hati rehat ye..

Akal pon beredar meninggalkan Hati untuk berehat..


*************************

Bonus !! video pasal procrastinate... Xkelusif di internet...





Prostration~ one miracle....
sekadar renungan... nk tanye sikit....
kita tergolong dalam golongan yg mane?
sekadar menjawab azan atau menyahut seruan azan tersebut?


Saturday, April 10, 2010

Posted by faisazli On Saturday, April 10, 2010 13 comments

Mengapa berkahwin????

Memetik hasil tulisan Ustazah Sumaiyah Sulaiman, guru yang juga selaku pembimbingku..moga usaha beliau menyampaikan ilmu bermanfaat mendapat ganjaran yang berlipat kali ganda dari Allah SWT..ameen..


perkongsian menarik dan berguna buat sahabat2 merangkap bakal2 pengantin sekalian...insyaAllah.;)





Mengapa berkahwin?
Mengapa perlu menjadi suami isteri?
Kalau kita minta jawapan kepada kebanyakkan orang
Jawapannya hampir sama sahaja
Jawapannya itu ialah untuk hendak menunaikan
Tuntutan naluri semulajadi
Atau hendak menunaikan tuntutan biologi
Kalau tidak, sepi atau tidak bahagia dalam hidup ini
Atau tidak ada hiburan.
Kalau jawapan ini jadi pegangan ramai orang
Maka tujuan berkahwin itu sudah terlalu sempit
Dan bernilai murahan
Tujuan itu secara tidak disedari
Manusia telah menjatuhkan taraf dirinya kepada haiwan
Kerana haiwan berkahwin kerana tujuan ini juga
Sama-sama tidak ada cita-cita masa depan
Dan lebih global
Kalau itulah tujuan berkahwin itu
Sekiranya tujuan itu terbantut
Ertinya maksud perkahwinan itu ternafi atau batal
Apabila ternafi atau terbatal
Hilanglah bahagia, tidak ada hiburan
Seperti sakit, keuzuran tuntutan batin
Yang tidak diduga, setelah tua
Orang mukmin sejati,
Yang takut dan cintakan Tuhan

Faham maksud perkahwinan
Berpandangan jauh, berjiwa besar, bersifat global
Tujuan perkahwinan lebih jauh
Daripada yang dinyatakan
Inginkan mengikut sunnah Nabi
Menghiburkan Rasul
Ingin mendapat zuriat yang banyak, bertaqwa pula
Dapat menyambung perjuangan ibu ayahnya
Agar Islam terus bersambung
Ibu dan ayah dapat pahala
Hasil perjuangan anak-anaknya
Selain itu, suami isteri ada kawan untuk berbincang
Tentang Tuhan, Islam, perjuangan Islam
Tentang nasib umat Islam
Berbincang tentang ilmu, nasib agama, bangsa dan negara




Orang yg menghayati apa yang telah disebut tadi
Ia adalah satu hiburan, kebahagiaan dan kepuasan
Tuntutan naluri atau tuntutan biologi itu
Sudah maklum terjadi sendiri bila ransangan terjadi
Tapi bukan matlamat utama di dalam perkahwinan
Matlamat utama lebih besar dan lebih jauh dari itu
Seperti yang dinyatakan
Orang yang berkahwin
Yang mempunyai cita-cita yang besar
Terlalu banyak hiburan sebagai suami isteri
Memperkatakan Tuhan, perjuangan, nasib umat Islam
Itu kebahagiaan dan kepuasan
Bahkan satu keindahan
Kalau naluri kurang dapat ditunaikan
Banyak lagi hiburan yang lain
Seperti yang telah disebutkan
Jika kebahagiaan rumahtangga
Terletak pada tuntutan naluri sahaja
Itu orang tidak ada cita-cita besar
Orang yang tidak berpandangan jauh daripada perkahwinan
Oleh itu tidak timbul cakar harimau, bukan itu matlamat
Cakar harimau tak payah diajar-ajarkan
Itu sangat memalukan!

Oleh itu jangan dibesar-besarkan
Bukan itu matlamat perkahwinan
Mengajar suami isteri semata-mata tuntutan naluri, macamana, bagaimana
Ini mengajar orang Islam bercita-cita murahan
Padahal cita-cita pekahwinan dalam Islam,
Cita-cita yang mahal,
Cta-cita yang murni,
Cita-cita Islam, cita-cita yang cemerlang
Cita-cita Islam dan umat Islam masa depan
Orang yang bertaqwa itulah hiburan,
Itulah kepuasan, itulah kebahagiaan
Itulah cita-cita umat Islam yang silam
Di dalam perkahwinan
Mari kita anjakkan paradigma kita
Tentang memahami perkahwinan.


"Allah mahu di hari pernikahan seorang lelaki itu, 'kahwinkan' juga hati isterinya itu dengan Allah supaya mereka menjadi isteri yang patuh, taat, hormat, malu dan tunduk dengan suami lantaran hati yang cinta dan takutkan Tuhan..."





















-Semoga para pembaca dan diri ini dapat berfikir dan mengambil manfaat. Apa yang baik kita kongsi bersama-


sumber asal dari sini...

p/s: bittaufik wannajah utk sahabat2 semua dalam short exam trdekat nanti.... oghe klate kato....let's do our best!!






Thursday, April 8, 2010

Posted by azim On Thursday, April 08, 2010 8 comments

Untitled

Sekadar vidoe2 yg tiada makna?




lagu : Pachelbel - Canon in D d(^;^)b















semoga bermanfaat...

Take my advice, i don't used it anyway...

sile ambil pengajaran sendiri ye..
xsuka taip cite panjang2...
lgpn keybod ade prob. certain huruf rosak...

Saturday, April 3, 2010

Posted by azim On Saturday, April 03, 2010 0 comments

Waren Bafet

Masa klas Islamik Tutorial Week (ITe)
Ustaz Mujahid ade letak list top 10 org plg kaya kat dunia..
Terlintas plak bhw ade maklumat Waren Bafet dalam komp..

Ade bnde yg kita dapat belajar daripada kehidupan beliau..
ape2 pn tauladan utama kita semestinya
Nabi Muhammad saw.(qudwatulhasanah)








video yg bawah ni plak tiada kene mengena dgn Waren Bafet..
juz xnak bnyk post sehari.. so letak sekali ngan video ni..
video ni rase2 lagi best kot...








semoga bermanfaat....


lagi2 video..