Sunday, February 28, 2010

Posted by [amiza malik] On Sunday, February 28, 2010 8 comments

Obsesi pada stadi grup.haha

Study Group Success Factors
  • Members of the study group must attend all class and section meetings.
  • Choose a regular and recurring meeting time to limit confusion and disappointment.
  • Have clearly stated goals for each study session and be sure to allot enough time for each level of the learning process.
  • If no one wants to lead the group, rotate the leadership and keep the responsibilities balanced.
  • Stay focused and on task.  Everyone’s time is precious.  Nothing is worse than allotting study time and then not getting any studying done.
  • Stay in close communication with each other if something comes up.
  • Always remind each other of expectations and assignments so there are no disappointments or setbacks.
  • Be accountable to one another at all times.  Encourage each other and remind everyone how important it is to be prepared for each study session.
  • Establish ground rules for staying focused and getting the work done at the very beginning of your study group formation.
  • Do not continue to include people who do not meet the expectations of the group.
  • Make sure everyone understands the material before moving on.
  • Be sure to consult with your professor or your TA if there are questions that come up during a study session.  Report back to the group so everyone is clear about the correct answers.
  • It can also be very effective to have more than one study group get together to help each other study before a mid-term or a final exam.

Possible Pitfalls of a Study Group

Study Groups, Caution

A study group can be a very positive learning experience. However, there are pitfalls to be avoided. Here are some cautions:
  1. Do not let the study group get distracted from its agenda and goals.
  2. Do not let the study group become a social group. You can always socialize at other times.
  3. Do not allow group members to attend unprepared. To stay in the group, members should be required to do their fair share.
  4. Do not the let the session become a negative forum for complaining about teachers and courses.
  5. Do not allow one or two group members to dominate the group. It is important that all members have an equal opportunity to participate.

helpful websites on how to form an effective study group- copy n paste the link to read more

http://www.hsf.net/uprogram_toolkit.aspx?id=2146
http://www.how-to-study.com/study-skills/en/studying/38/study-groups/
http://homeworktips.about.com/od/studymethods/a/studygroup.htm

Btw dengar2 gosip 8 mac ada exam patho (cmpuran teori n prektikel) dan 17 mac exam prektikel
cuba kompemkan ngan lecturer masing :D

Erm lepas tu kan, nak share artikel ini. pasal Time Management
dan artikel how to deal with procrastination

erm kenapa blog ni makin hambar?cm dah takde sapa melawat. kalau orang datang sini pun sebab nak tengok blog sapa yang dah update.haha. Ke korang suka komen kalau ada entri panas2 cm ikhtilat, korek hidung, ketiak je?

Sunyi. huhu



    Saturday, February 27, 2010

    Posted by azim On Saturday, February 27, 2010 3 comments

    Mesir Genius

    "Ai, nape la rakyat mesir ni kolot sangat? tension pun ade.."

    " bile la mesir nk maju lau mentaliti rakyat mcam ni."

    Anda pernah mengeluh sebegini?

    bukan semua arab mesir begitu.. ade gak yg bijak.. cube tengok video ni..
    may be dah ade yg tengok.. tp xpe.. tengok sekali lg..


    video

    camne la die bole tambah satu tayar kat bawah bonet..
    cume silap gune kereta camni je.. gune la kereta yg mantap sikit..
    ape pun tahniah, semoga dapat menang pertandingan rekacipta..

    Thursday, February 25, 2010

    Posted by [amiza malik] On Thursday, February 25, 2010 2 comments

    Cuti dah habis yeay!~


    salam alaik,

    saja untuk berkongsi..masa borak2 dgn Dr. Nooraini (wide Dr. Hata) beliau mencadangkan kita belajar menulis nota menggunakan mind map. Katanya lebih seronok, ringkas dan padat.

    Tapi, tentu kita semua bermasalah tidak tahu bagaimana cara yang tepat untuk membuat peta minda, maka di sini saya sediakan link yang mungkin membantu kita untuk membuat nota peta minda.

    Marilah kita mempelbagaikan kaedah stadi. Semoga entri ini bermanfaat!

    LINK SATU

    LINK DUA

    Sunday, February 14, 2010

    Posted by azim On Sunday, February 14, 2010 0 comments

    Selamat Hari Kekasih

    Dengan nama ALLAH yang maha Pemurah lagi maha Penyayang..

    Entry ini tiada kena-mengena dengan Valentaim dey .
    Hanya sekadar ingin memperingati tokoh ulama yang telah berjasa kepada dunia Islam.

    Tarikh yang sepatut diingati oleh umat Islam ialah 09 dan 12 Feb.
    Sekurang-kurangnya ada peristiwa berkaian dengan Islam.

    Tanggal 9 Feb 1933, lahirlah seorang ulama dibumi Lubnan bertempat di Terablus.
    Tidak lain tidak bukan beliau ialah Dr. Fathi Yakan.

    Sekadar ingin bekongsi sedikit sebanyak perjalanan hidup beliau.
    • Beliau mempunyai kelulusan Phd dalam bidang Pengajian Islam dan Bahasa Arab.
    • Merupakan tokoh gerakan Islam di Lubnan dan di dunia Islam.
    • Pelopor gerakan Islam di Lubnan
    • Memenangi kerusi parlimen Lubnan pada tahun 1992
    • Menghasilkan kitab-kitab terkenal yang menjadi rujukan umat Islam seperti maza ya'ni intiami lil Islam, al-Mutasiqituna fala toriq Da'wah, kaifu nadwu lil Islam dan lain-lain yang melebihi 35 buah buku.o berkahwin dengan Puan Dr. Mona Haddad Yakan dan telah dikurniakan 5 orang cahaya mata ( 4 perempuan dan 1 lelaki).
    • Meninggal dunia pada 13 June 2009 (berumur 76 tahun) semoga ALLAH mencucuri rahmat keatas beliau.


    Tarikh 12 Feb 1949 pula tercalit sejarah hitam dalam dunia Islam. Pemergian seorang tokoh gerakan Islam yang disegani oleh umat Islam, as-syahid Imam Hassan al-Banna. Beliau meninggal dunia akibat konspirasi pihak-pihak tertentu.




    • Lahir pada tahun 14 Oktober 1906 di kota Mahmudiyah, Distrik Bahirah Mesir.
    • Menghafal al-Quran ketika berusia hampir 14 tahun semasa belajar di Darul Mu’allimin Damanhur, tahun 1920.
    • Tahun 1923-1927, tamat pengajian di darul ulum dengan mendapat keputusan cemerlang dengan ranking pertama di kaherah dan ke lima seluruh Mesir.
    • Berkahwin dengan puteri salah seorang tokoh Ismailiyah Al Haj Husain As Shuly pada malam 27 Ramadhan 1351 H. Ia kemudian dikurniakan 5 orang anak, 4 perempuan dan satu lelaki.
    • Beliau menjadi pengasas dan ketua IM setelah tetubuhnya gerakan ini pada bulan mac 1928.
    • Berkahwin dengan puteri salah seorang tokoh Ismailiyah Al Haj Husain As Shuly pada malam 27 Ramadhan 1351 H. Ia kemudian dikurniakan 5 orang anak, 4 perempuan dan satu lelaki.
    • antara kitab-kitab karangan beliau ialah Antara semalam dan hari ini, syarah usul 20 dan lain-lain.

    Maklumat ini hanya gambaran kasar tentang kedua-dua ulama ini.
    Sekadar untuk mengingatkan bahawa kita seharusnya mengasihi para ulama yang masih hidup mahupun telah meninggal dunia.

    Tarikh 14 Feb diingati oleh setiap remaja- remaja Islam kerana dipengaruhi oleh dakyah-dakyah musuh Islam . Sepatutnya kita lebih mengingati 9 & 12 Feb kerana terdapat peristiwa yang lebih bernilai daripada 14 Feb.

    Dari Abdullah bin Amr ra berkata bahwa Rasulullah saaw bersabda: Sesungguhnya Allah tidak akan melenyapkan ilmu pengetahuan secara sekaligus dicabut dari seluruh hamba-Nya. Tetapi diambil-Nya ilmu pengetahuan dengan mencabut nyawa para alim ulama, sehingga jika tidak seorang ulamapun yang tertinggal, lalu orang-orang sama mengangkat pemimpin-pemimpin yang bodoh. Mereka ini jika ditanya, terus saja memberikan fatwa yang tidak berdasarkan ilmu pengetahuan yang benar. Jadi mereka itu tersesat dan pula menyesatkan. (HR Bukhori dan Muslim)

    Telah banyak ulama yang telah kembali ke rahmatullah. Semoga mereka ditempatkan bersama para anbiya. Walaubagaimanapun masih terdapat ulama-ulama yang masih hidup, kita harus menghargai dan mengambil manfaat daripada mereka agar kita berada dilaluan yang mereka jalani untuk mendapat redha ALLAH. Berkasihlah dengan para ulama kerana mereka merupakan waris anbiya. Inilah Kekasih Kita

    Sekian. Kalau ada salah silap tolong betulkan.
    p/s 26 Feb 2010 (bersamaan dengan 12 rabiulawal 1431) (hari jumaat) mauled rasul .

    Saturday, February 13, 2010

    Posted by azim On Saturday, February 13, 2010 3 comments

    Awesome Doctor's Advice

    Some "good" advice from doctor that we should follow... should we?


    Q: I've heard that cardiovascular exercise can prolong life; is this true?

    A: Your heart is only good for so many beats, and that's it... don't waste them on exercise. Everything wears out eventually. Speeding up your heart will not make you live longer; that's like saying you can extend the life of your car by driving it faster. Want to live longer? Take a nap.

    Q: Should I cut down on meat and eat more fruits and vegetables?

    A: You must grasp logistical efficiencies. What does a cow eat? Hay and corn. And what are these? Vegetables. So a steak is nothing more than an efficient mechanism of delivering vegetables to your system. Need grain? Eat chicken. Beef is also a good source of field grass (green leafy vegetable).


    Q: How can I calculate my body/fat ratio?

    A: Well, if you have a body and you have fat, your ratio is one to one. If you have two bodies, your ratio is two to one, etc.



    Q: What are some of the advantages of participating in a regular exercise program?

    A: Can't think of a single one, sorry. My philosophy is: No Pain... Good!



    Q: Aren't fried foods bad for you?

    A: YOU'RE NOT LISTENING!!!... .. Foods are fried these days in vegetable oil. In fact, they're permeated in it. How could getting more vegetables be bad for you?



    Q: Will sit-ups help prevent me from getting a little soft around the middle?

    A: Definitely not! When you exercise a muscle, it gets bigger. You should only be doing sit-ups if you want a bigger stomach.


    Q: Is chocolate bad for me?

    A: Are you crazy? HELLO Cocoa beans! Another vegetable!!! It's the best feel-good food around!



    Q: Is swimming good for your figure?

    A: If swimming is good for your figure, explain whales to me.



    Q: Is getting in-shape important for my lifestyle?

    A: Hey! 'Round' is a shape!
    Well, I hope this has cleared up any misconceptions you may have had about food and diets.


    copy from some website..
    just for fun... (sambil blajar update)

    Thursday, February 4, 2010

    Posted by [amiza malik] On Thursday, February 04, 2010 5 comments

    Pasca-peperiksaan


    Salam alaik, untuk kawan-kawan yang mempunyai masa lapang dan tidak kemana-mana, janganlah bermuram durja. Marilah kita duduk di rumah bertemankan internet yang laju (maaf sapa-sapa nye internet cam kekura patah kaki satu) untuk lepak depan laptop.

    sebagai supplement kepada kawan-kawan yang gemar menonton youtube, saya ingin mencadangkan beberapa video menarik lagi berfaedah untuk ditonton sepanjang cuti ni.

    Ask Baba Ali. sangat sempoi la ceramah dia, memang asyik tergelak je tengok..
    Klik ASK BABA ALI untul senarai video dia

    Yang kedua, Nouman Ali Khan. US.Dia ada series of ceramah (mostly tadabur ayat quran) sepanjang ramadhan. so lebih kurang ada 30 episod gak la. Contoh-contoh dia simple, logik akal dan menarik la. Ni satu contoh (the one i deeply in love with), korang right klik dekat video ni, klik watch on youtube then korang tengok senarai video dia yang lain.



    Bagi orang2 yang suka dokumentari yang eye-opening macam The Arrivals tu, dicadangkan untuk tengok salah satu daripada siri Wake Up Project bertajuk The Divine Book. Kalau Arrivals tu banyak cerita pasal illuminati, Divine Book ni compare pasal Christianity and Islam.



    Senarai video siri-siri lain untuk The Divine Book-->Klik DIA
    Senarai video Wake Up Project--> Klik SAYA


    Selamat menonton, dah-dah lah KCB tu. Dunia ni ada banyak lagi perkara lain kita kena fikir selain dari soal hati.


    Hati-hati dengan masa lapang, sahabat.

    لَا تَزُولُ قَدَمَا عَبْدٍ يَوْمَ الْقِيَامَةِ حَتَّى يُسْأَلَ عَنْ أَرْبَعٍ : عَنْ عُمُرِهِ فِيمَا أَفْنَاهُ ، وَعَنْ عِلْمِهِ مَاذَا عَمِلَ فِيهِ ، وَعَنْ مَالِهِ مِنْ أَيْنَ اكْتَسَبَهُ وَفِيمَا أَنْفَقَهُ ، وَعَنْ جِسْمِهِ فِيمَا أَبْلَاهُ

    “Tidak akan bergerak kedua kaki seorang hamba pada hari kiamat sampai dimintai pertanggung jawaban tentang empat perkara, tentang umurnya ke mana ia habiskan, tentang hartanya dari mana ia dapatkan dan ke mana ia belanjakan dan tentang badannya untuk apa ia pergunakan.” (HR. Tirmidzi, dishahihkan oleh Asy-Syaikh Al-Albani dalam Shohihut Targhib no. 126)