Wednesday, December 22, 2010

Posted by azim On Wednesday, December 22, 2010 5 comments

PERUBATAN : Calon Gen 7

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim.

Walaupun dah terlewat, hanya tinggal 2 hari shje lg untuk Pemilihan Jawatankuasa PERUBATAN 2010/2011, tp sbg menyokong usaha calon2 gen 7 yg berkhidmat dalam PERUBATAN, entry khusus kpd calon2 berkenaan sbg tanda penghargaan kpd mereka...


so, STP(straight tu Poing) berikut adalah calon2 gen7.. (sori, post cincai2 je)




Mohd Khairul Imdad bin Mohd Yusoff

Pengawas Smap Kajang
Exko Kebajikan 2009/2010
bnyk jawatan yg dipegang semasa biro kebajikan
Exko Perumahan(perubahan?) 20102011
Ajk PSMB
Syaah Brother
xtau.. sbb xdpt maklumat..
memakai jam Titus President

Berketerampilan dan tegas
suke tolong orang(plg mencabar tolong org angkat brg tuk pindah rumah)
sikap rendah diri dan mudah bergaul
mampu mengawal situasi yang panik
kaunselor yg mantap
petah berbicara dan bertoleransi, komunikasi skill.
berpandangan jauh dan berjiwa BESAR(JERUNG)
bersama Fahim dan Tong 3 serangkai FIT(fahim imdad tong)


MENGERAT KEBERSAMAAN



Mohd Khairul Farhan bin Khairuddin

anak sulung
bdk RMC
suke main basket
seorang yg aktif dalam klas
ajk sinai 2010
ketua jab galeri bpp
ajk MTK
ajk yahoo Pangsung

seorang berprinsip dan tegas (tp happy go laki)

Be Professional



Nurhelmi Lukhman

Zaman Sekolah :

Bola Sepak Kebangsaan
Ragbi Kebangsaan
Olahragawan SDAR
Ketua Umum SDAR

Zaman Mahasiswa :

Berbadan segak
Bermotor bergaya menawan(bleh race ngan damak mase g miting)
Sentiasa happy dan relax cool
Bijak berkata-kata
Ketua Budak Mara(kaherah gen7)
AJK Relawan setiap program PERUBATAN
AJK Pengangkutan setiap program PERUBATAN
AJK YAHOO! At Pangsun
AJK Raya Korban PERUBATAN
Pengarah Program LIFE 2009
Pengarah jaulah Matruh Siwa Ikwah 2010. =p
Pengarah Program Mesyuarat Tahunan Kaherah
Pengarah Program Mesyuarat Agung Tahunan PERUBATAN

Apa lagi yang warga PERUBATAN mahukan? bukankah ini lelaki idaman yang dicari dan diidamkan PERUBATAN???

Undilah Nurhelmi Lukhman a.k.a Mentol!!!
(sori yg xberkenaan)

maklumat lengkap jumpe kat FB.. kredit tu baem






Nama : Mohd Hilmi Mohd Hatta
Asal : Kelantan Darul Naim
Tarikh lahir : 4 Mei 1988
Sekolah terakhir : Maahad Muhammadi Lelaki
Berat : 64 kg
Tinggi : 175 cm
Anak ke : 1 dari 7
Rumah : Bait Shiro,Hayyu Sabie'

Penglibatan dalam PERUBATAN :

1-Ketua Biro Ekonomi PERUBATAN sesi 2010/2011
2-Pengarah PSMB Al-Azhar & Ain Shams 2009
3-Panel Perancang Ain Shams Family Day (ASFAD) 2010 PERUBATAN
4-AJK unit R&D Mentor Council PERUBATAN 2009
5-AJK unit Operasi Jabatan KeselamatanSosial Islam (JAKSI) 2010
6-AJK unit Perhubungan Program Pengenalan Islam II 2009




Nama: MOHAMED KHALIQ BIN ISA
Tarikh Lahir: 17 JUN 1988
Asal: KUALA LUMPUR
Pengajian:

SK WANGSA MELAWATI
SMA KUALA LUMPUR
DARUL QURAN KUALA KUBU BHARU
PUSAT ASASI UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA
UNIVERSITI AIN SHAMS

Hobi: MENDENGAR MUZIK & BERIADAH
Tokoh kegemaran: TUAN GURU NIK AZIZ NIK MAT
Kata-kata hikmat (falsafah):

LOVE OF THE GAME…IS JUST HAVE A STRONG PASSION FOR THE GAME….
IF YOU HAVE A LOVE FOR THE GAME , OR LOVE FOR SOMETHING, YOU DON’T GO EXTRA MILES TO MAKE IT WORTH….

Pencapaian akademik:
TAHUN 1 JAYYID
TAHUN 2 JAYYID JIDDAN
TAHUN 3 JAYYID JIDDAN

Pencapaian KokUrikulum:
NAIB JOHAN PERTANDINGAN MENEMBAK KADET POLIS PERINGKAT KEBANGSAAN
JOHAN NASYID MAAL HIJRAH PERINGKAT NEGERI 2004
JOHAN KAWAD KAKI PERINGKAT NEGERI 2004
JOHAN NASYID ANTI-DADAH PERINGKAT NEGERI 2003

Pengalaman Kepimpinan & Pengurusan:

KETUA UMUM SEKOLAH 2005
KETUA LAJNAH PERHUBUNGAN DAN AKTIVITI LUAR IQ-RAC 2006
EXCO AKADEMIK PERUBATAN JAWATANKUASA PENGHUNI DMAK 2009-2010
AJK BIRO SUKAN DAN AKTIVITI LUAR 2010
PENGARAH CAIRO SPORT DAY 2010
MENTOR SC PERUBATAN 2010
KETUA UNIT PERHUBUNGAN MESYUARAT TAHUNAN KAHERAH 2010

ntah sape... azizul kot...

ni sorang lg calon President
Damak(syafiq Hamdani.)


Akhowat plak..


Siti Nur Redzuani Shafei



Penglibatan mase sekolah

PEMBIMBING RAKAN SEBAYA,
PENGERUSI PANDU PUTERI,
TEMPAT KEEMPAT KUIZ BAHASA ARAB PERINGKAT SBP,
TEMPAT KETIGA FORUM REMAJA PERINGKAT DAERAH,
PEMAIN BOLA JARING DAN BOLA BALING,
SETIAUSAHA PANDU PUTERI PERINGKAT NEGERI,
FRIENSHIP TRAIL PANDU PUTERI,
PERKHEMAHAN PERINGKAT DAERAH PANDU PUTERI

sekolah asal bpi batu rakit pencapaian:9A PMR,12A SPM






Aimi Athirah Azmi Murad



Timb Exco Biro Ekonomi 08/09/10
Timb S/U Agung 10/11
Timb Pengarah PSMB 2010
Timb Pengarah PWtC 2011

Kepimpinan terserlah..
Kreadibiliti terwibawa..
Tiada keraguan..Satu kepastian..

“Meneruskan kesinambungan, menjana transformasi PERUBATAN”..~

Vote 4 Aimi Athirah Azmi Murad..!!
[BAKAL Timb Presiden PERUBATAN 2011/2012..iA..]



Antara penglibatan beliau:-



PERUBATAN

~ajk Perhubungan dan TTK sambutan AIDILADHA

~ajk Disiplin dan Protokol LIFE

~EKsekutif dokumentasi Mesyuarat Tahunan Kaherah

~kartunis Biro Penerangan dan Penerbitan

~penolong Ketua Batch Geno9 Cairo universiti 2010/2011

~timbalan mentor sc tahun 1 PERUBATAN

~sha'ah? sister B-Home Perubatan

~pembimbing rakan sebaya KISAS

~ajk jawatankuasa pilihan raya (MT Geno9), Gala Dinner Geno9



PENCAPAIAN



~tahun 1 cairo u-MUMTAZ

~Anugerah Ikon Batch, Gala Dinner Gen09 2010

~Juara Kuiz Medicophilic Week Perubatan 2010





Radin rahmah Radin Monawir



timb.exco BPP 2008-2010
timb. bendahari kehormat 2010/2011
ahli panitia perancang
panel akdemik tuk PWtC 2011
ajk protokol mtk 2010



pencapaian sekolah
Debat Antara Sekolah Terbuka UIAM 2005
Debat Antara Sekolah Terbuka UIAM 2005 (Tangga Ke 12 dalam keseluruhan speaker)
Piala Perdana Menteri 2006
Pidato Selangor Maju 2005
AJK Animasi dan Koreografi, Multimedia
UnitWakil bagi peringkat belia untuk Post Mortem Kem Pembinaan Insan Negeri Selangor


mementingkan kerja ummah berbanding diri
sangat komited
menyayangi kawan2
tegas dan berkeyakinan
berani bersuara
berpndgn jauh dan pandai merancang
berfikiran kreatif dn kritis
serius dgn keje, teliti




ni plak CALON hantu bakal menemui anda pada 24/12=2.



Post ni lambat sebab xde maklumat calon..
tunggu dan terus menunggu, misi menanti gagal mencapai target
arap maaf sbb ketidak seimbangan biodata calon...

semoga kalian mampu memacu PERUBATAN

Tuesday, December 14, 2010

Posted by azim On Tuesday, December 14, 2010 1 comments

GEN 7 GOT TALENT


Setelah sekian lama kita tidak melakukan aktiviti bersama antara ahli-ahli gen 7(ikhwah), dengan itu pihak jawatankuasa gen 7 dengan julung kalinya, pada tahun ini, berbesar hati untuk menganjurkan satu program yang dapat mengumpulkan kita bersama. Dengan itu, segala maklumat tentang program adalah seperti berikut:


Objektif :
1)mengeratkan kebersamaan sesama ahli gen 7(ikhwah)

2)mengasah bakat yang ada pada ahli gen 7(ikhwah)


Tema : Unleash the monster within you
Tarikh : 18 Disember 2010 (Sabtu)
Masa : 10.00 a.m. – 5.00 p.m.
Tempat : Rumah Firdaus Fauzi



Activities :

1. Rubik’s challenge

2. Debate

3. Nasyeed

4. ‘The most friendly picture’ contest

5. Poem declamation

6. Mathematical quizzes

7. Islamic history quizzes

8. Musical instruments e.g. guitar & piano

9. Indoor games

10. Presents for the birthday boys of August till December

11. Available for any talent performance that you wish to show us…….

12. Lastly, dinner and photography session



Maklumat penyertaan :


1. Bagi yang ingin bermain alat muzik, lagu yang dipersembahkan mestilah tidak melalaikan dan tidak mengandungi unsur-unsur kecintaan kepada makhluk yang tidak syarie.
( Pihak urusetia akan mengambil tindakan tegas terhadap sebarang penyalahan etika.)

2. Persembahan boleh dilakukan secara berkumpulan seperti nasyid, ,bermain alat muzik dll

3. Untuk debat, tajuk akan diberikan kemudian.

4. Hadiah akan disediakan untuk setiap persembahan dan pemenang dalam sebarang pertandingan yang diadakan.

5. Sebarang penyertaan perlu dimaklumkan kepada AHMAD AZIZI AFUAN BIN ABU ZAMIR

6. Bagi pertandingan gambar, gambar hendaklah dihantar sebelum hari sabtu kepada MUHAMMAD ZAKWAN BIN YAHYA untuk diadili.

7. Seboleh-bolehnya pihak urusetia mengharapkan supaya sahabat-sahabat dapat memakai pakaian kemas (baju Melayu/kemeja) kerana kita akan mengadakan sesi bergambar untuk kenang-kenangan.


Harapan agar program ini dapat mencapai segala objektif yang ditetapkan dan mendapat redha Allah. Moga ia menjadi amal yang baik dalam usaha merapatkan ukhuwwah sesama kita.

Gen7GotTalent from muhammad haziq on Vimeo.


Hows d video duuude ? hope this lil thing can stir up ur adrenaline rush .
after passing thru d same things everyday , why dont we come up with sumthing cool ?
hmmm guess what ??
officially ,we GEN 7 is organizing GEN 7 GOT TALENT along with Birthday Celebration !
so watchya wating for ?
Think of sumthin n get into the game !
Lets Unleash the Monstrous Talent within u ! - biar syarie okai ? -
Lets make unforgettable memory together ! Ikkuzo minna !


ps:
Dooodes only , akhowwat good girl dok umah diam2 naa..
(semua ni ayat medad ea =p)

ps; semua shbt2 gen7 diwajibkan hadir n byr utk Talent Day 2010 (ikhwah shj)
regardless masuk serta sekali atau tidak
utk urusan makanan dan lain2(arip aizat)


________________________________________________________________


Sempadan antara Hal duniawi dan Ukhrawi...


Selang beberapa hari lagi, kita akan berjumpa hari ‘Asyura‘ (عاشوراء) sekali lagi. Di bawah ini saya nyatakan beberapa hukum yang disebutkan oleh para Fuqaha’ berkaitan ‘Asyura'.


1. Bilakah ‘Asyura‘?

* Pendapat pertama : Ibn Abbas Radhiyallahu ‘Anhuma berpendapat ‘Asyura‘ adalah pada 9 Muharram.
* Pendapat kedua : Jumhur Fuqaha‘ berpendapat ‘Asyura‘ adalah pada 10 Muharram.


2. Bila Sunnah Puasa?

* Sunnah berpuasa seluruh bulan Muharram. Ini kerana ia termasuk salah satu daripada bulan-bulan haram.
* Sunnah muakkadah (yang sangat dituntut) berpuasa pada 10 Muharram (hari ‘Asyura‘).
* Sunnah juga berpuasa pada 9 Muharram.
* Sunnah juga berpuasa pada 11 Muharram.
* Sunnah juga berpuasa 1-10 Muharram menurut sebahagian Fuqaha’.


3. Kelebihan berpuasa pada 10 Muharram?

* Diampunkan dosa setahun yang lalu (hadis sahih riwayat Imam Muslim).
* Pada hari tersebut Nabi Musa diselamatkan daripada Fir’aun. Maka puasa tersebut adalah sebagai tanda kesyukuran*. Ummat Islam lebih berhak berpuasa daripada Yahudi (yang juga berpuasa pada ‘Asyura‘) kerana aqidah yang sama dengan Nabi Musa.

* ia juga dalil bahawa Islam membenarkan sambutan diadakan untuk mensyukuri sesuatu perkara setiap tahun.

Oleh kerana itu juga, maka sambutan maulid dibenarkan di dalam Islam sebagai tanda kesyukuran.


4. Mengapa pula puasa pada 9 Muharram?

* Hadis Nabi yang bermaksud: "Jika aku hidup pada tahun hadapan, aku akan berpuasa pada hari kesembilan." Namun baginda telah wafat pada tahun berikutnya.
* Membezakan dengan amalan orang Yahudi.
* Ihtiyath (berhati-hati). Kemungkinan kiraan taqwim tersilap, kita tetap dapat berpuasa pada hari ‘Asyura‘.
* Termasuk bulan-bulan haram.
* Termasuk 10 hari pertama Muharram yang disunnahkan berpuasa oleh sebahagian Fuqaha‘.


5. Hikmah berpuasa pada hari 11 Muharram?

* Ihtiyath (berhati-hati). Kemungkinan kiraan taqwim tersilap, kita tetap dapat berpuasa pada hari ‘Asyura‘.
* Termasuk bulan-bulan haram.


6. Apakah amalan terbaik selain berpuasa pada hari ‘Asyura‘?

* Meluaskan rezki (berbelanja makanan, minuman, menggembirakan kanak-kanak dan kaum keluarga).


7. Apakah kelebihannya?

* Dilapangkan oleh Allah rezekinya selama setahun.*

* Hadis diriwayatkan oleh Imam Baihaqi dan Attabrani dengan pelbagai sanad. Imam Baihaqi menyebutkan, sanad-sanadnya dhoif, tetapi apabila dihimpunkan kesemuanya maka ia menjadi kuat.


8. Apakah yang dilakukan oleh para salafussoleh pada hari ‘Asyura‘?

* Disebutkan di dalam nota kaki kitab Fathul ‘Allam oleh Syaikhuna Muhammad Alhajjar, menakalkan kitabAlmadkhal oleh Ibnul Hajj, para salafussoleh tidak akan melalui musim-musim ini melainkan dengan banyaknya ibadah, sedekah, berbuat kebajikan dan meraih kelebihannya, bukanlah dengan makan dan minum, bahkan bersegera menambahkan sedekah dan berbuat baik.


9. Apakah contoh amal kebaikan yang digalakkan oleh para ulamak untuk dilakukan pada hari tersebut?

* Apa jua amalan kebajikan baik dilakukan pada hari yang mulia tersebut. Antara yang diajarkan oleh para ulamak adalah bersiwak, bercelak, berwangi-wangi, mengusap kepala anak yatim, menziarahi orang soleh dan para ulamak.


10. Ada tak doa yang ulamak dahulu amalkan pada hari tersebut?

* Ada.



11. Apa hukumnya merobek pakaian, meronta-ronta dan memukul badan seperti mana yang dilakukan oleh Syi’ah pada hari ‘Asyura‘ meratapi pemergian Sayidina Husin?

* Hukumnya haram. Imam Bukhari dan Muslim meriwayatkan satu hadis daripada Sayyidina Ibn Mas`ud r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: “Bukanlah daripada kalangan kami orang yang memukul dada, mengoyak kain dan menyeru dengan seruan jahiliyyah (yakni meratap seperti ratapan kaum jahiliyyah).”


Wallahu A’lam

Kredit tu unit Kempen dan Promosi BPI

Video Penaja...

Muslim Ideal





Lelaki Tampan Perempuan Anggun





Diriku Mutiara Agama(ISLAM bak kate tong)



Same2 kite Menjayakannye...

Monday, November 29, 2010

Posted by azim On Monday, November 29, 2010 6 comments

Pilihan Raye

Alhamdulillah..

Tiada kejadian yang tidak diingini kpd rakyat Malaysia disebalik Chaos yg timbul disekitar mesir..
pelbagai kejadian yg berlaku sepanjang pilihan raye spt yg dipaparkan di al-jazeera.


Perasan tak kat Mesir ade pilihanraya?
or you just wonder what the heck is going on with the poster hanging around the city?
Nop, they just hanging their artis. It just another singing contest..
or somebody whom missing but because they rich, so they can make a big banner that kan distribute around the road( kan ade iklan2 kecil org yg hilang).
vidoe aljazeera

Ok, it was an election day. so why on sunday 28 nov seems to be nothing happen?
just like a day which gov give a free holidays( execpt for cairo U. they didnt know it was holiday)
or it just in cairo, other state/place like alex, mansurah or giza it was a big war..







why egyptian dont care about this stuff?
( btw Y moderator excited post about election egypt in
AN?, we dont care about what heppen in egypt, we just want to studi medicine and get married, thats all..)
Nope. i dont want to talk about politics in egypt, but i'm talking about elections.


some egyptian thought that nothing gonna happen if they vote.
some thought "im satisfy with our gov right now.. they give everything we want".
ya all just watch here..


i dont think there are person who not concern about pilihan raya. We are MALAYSIAN.
We Loved Election.. DO YA? When the time of election(even small election but it is a war) each everyone of Malaysian will wait whom gonna win the match, which one can be new leader.
also some people love election simply because they got durians Drop(durian runtuh).
they got new project, make a great opportunity of bisnes and so on.

The way that we choose our leader, goverment and future of Islam and Malaysia it self.
i dont want to xplain more about this thing.. sensitive issue... ya all know more than me..

I just want to share another WAR..





A war between charismatic, energic, responsible and pious person in our community medic(not commed) to become leather between us. They didnt want to, but we need them to become our leader. a War called "Pemilihan JawatanKuasa PERUBATAN".


its a fair, smooth and open contest..
those who know a best candidate to take this opportunity to become AJKT PERUBATAN
can nominate them to continue PERUBATAN as a strong society that carries/settle/conduct Medical student in Egypt.

i Mean a WHOLE Egypt is under their influence..
so thats why this Election so meaning for us as we living in PERUBATAN UNIVERSE!! Every week they give their best. ALL out just to give what we want n when we need.

Ite(islamik tutorial week), JaksiPERUBATAN, mediaPERUBATAN, BAIT MUSLIM, Tabloid, TheZikr, Sports Day, Sambutan Hari Raya dan lain2..

ok fella.. Ya Know how hard to handle this thing? not every of us can do this job alone... even if u a great person but still need help of somebody out there to give this all effort.
so thats why this Election mean a lot to us.. not now, but to next generation whom come after us need to some organization, a great organization of medical student to take care of them.

what so ever, congrate to our fella Ibrahim dan Hazwan coz ya all still got place in AJKT PERUBATAN. Last year our batch conquer PERUBATAN AJKT's..

how about this year? are we satisfy enough to give gen 8 or gen 9 to handle PERUBATAN?

btw its ok either.. as long they send their best candidate, thats fine..





so, lets us participate this ELECTION, make it a big war...(and myb someone can bukak gerai jual nasi lemak). Here we can learn how democrasi is... so we can adapt democrazy sistem in Malaysia...

Maklumat sistem baru dlm JPP

Menjejaki Demokrasi dlm ISLAM
Tarikh2 penting
syarat2 Pencalonan
Syarat2 berkempen
syarat2 pengundian
syarat2 pembantahan
Q&A


p/s: xpernah tulis panjang2 kat AN, Bhase kampung sy plak tu... sori lau ade silap...
jom same2 calon kan kawan2 kite... bg la peluang2 sape2 yg layak tuk jadi exko..
nati senang die memimpin masyarakat sbb dah ade pengalaman bersama PERUBATAN



Wednesday, November 24, 2010

Posted by azim On Wednesday, November 24, 2010 0 comments

Wajah Baru

Tahniah diucapkan kepada MT batch yang baru.
semoga khidmat kalian diberi balasan tidak terhingga oleh ALLAH swt.


ni ade sifat2 pemimpin yg efektif patut ade pade setiap org, bkn ketua batch je..
A-Yakin dengan Tugasnye
1)memiliki sasara yang jelas dan mampu melaksanakannya

2)tenang dan mampu menahan diri
3)rasa bertanggungjawab terhadap kepimpinan
B-Mengenal Anggota
C-Cepat dan Mahir serta Creathief =p
D-Memberi keteladanan dan contoh E-Bersikap Tegas dan Adil


bile naik tahun baru, kabinet batch baru, so Ahsan Nas pn kene baru jugak,
tp moderator setakat ini masih orang same(Umar ,radin dan sorang lg) sementara menanti keputusan MT bacth
untuk revolusi AN(stakat ni hanye templete je yg baru).

berikut adalah objektif(atau Fungsi) AN secara kasar setelah berbincang ngan Ariff Aizat
1-Memaparkan aktiviti/laporan batch
2-medan kongsi Ilmu dan pengalaman

3-mengeratkan hubungan antara gen7
4-tazkirah/motivasi/tips2/jokes

5-atikel-atikel berkaitan medic/islam/other

6-mengasah bakat2 dalam gen7 spt kartun/video/cerpen etc
7-Isu-isu berkaitan PERUBATAN

8-Forum/perbincangan secara ilmiah/matang even tajuk pasal kahwin.

9-kurangkan pengunaan YG sbb lau ade PERBINCANGAN/MASALAH
yg perlukan REPLY2
mintak je moderator buat post supaya xleceh untuk reply2 YG...
(cth ucap TQ,kat AN ucapla bnyk mane pn)


Sama2 la kita menghidupkan AHSAN NAS ni.. Nk arapkan ModeRatus yg ramai ni
myb AN akan Berkubur... pastu bising2 supaya AN xtutup.. masing2 main peranan..


alang2 dah update, update bnyk2 terus...
post bawah ni berkaitan dgn kecanggihan teknologi medik yang xramai tau..



Casio BP100 (Blood Pressure Monitor) ramai di kalangan kita tahu kewujudan jam casio yang dapat mengesan arah kiblat. tidak kisah ianya dibeli dari Mekah ataupn Mesir mahupun Malaysia, yang pasti ianya sunguh mengujakan pemakai2 dek kerana kebolehannya mengesan arah kiblat(walaupn casio org jepun punye, tp depa tetap berjasa kpd org Islam.. org Islam skrg arah matahari jatuh n naik pn xtau..


casio mmg terkenal dgn jam digital dgn fungsi pelbagai spt remote TV, kalkulator, game, databank, edifice pathfinder, waveceptor, dan pelbagai lg...
tapi tahukah anda casio telah membuat jam tangan yang berfungsi sbg Blood Pressure monitor watch. jam ni kire bleh detek tekanan darah kita.
judge by teknologi terkini mmg la biase, tp Jam ni dibuat TAHUN 1992-93. kire gempak la taun 90an pn dah bleh buat jam camni dan s ampai skrg still functioning dan bat3 masih lg bertahan.





jam ni bknnye medical device, so sekadar prognosis je... measurement pn secara kasar dan xjauh ralat dari medikal device...

nk tau lg bace sini
jam ni gune konsep PWTT (pulse wave transit time)


ni plak gambar2 simpanan




soalan true(a)/false(b) tp budak ni jawab C.. LOL
















p/s:masih x amal tema batch taun ni "toward profesionalisma" sbb ayat mcm taip mesej..

Tuesday, November 16, 2010

Posted by c's On Tuesday, November 16, 2010 4 comments

GEN O7 10/11

Oleh: Ariff Aizzat Abdul Razak (Ketua Batch Gen 7)

Assalamu'alaikum wrb

Alhamdulillah Eidul Adha datang lagi tahun ini sambutan hari raya menjadi lebih meriah dengan sahabat batch kita sendiri yang menjadi pengarah


All the best Fais and the gang

Di sini ana sertakan carta organisasi batch kita tahun ini dan objektif atau hadaf yang hendak kita capai tahun ini Insya-Allah

Di kesempatan ini juga ana mewakili MT Batch mengucapkan

Salam idul adha 1431 H 



Semoga pengorbanan yang kita lakukan diterima dan diberi ganjaran oleh Allah

wassalam

sedikit pengenalan tentang GEN 7 10/11
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------



CARTA ORGANISASI BATCH 07



KETUA : ARIFF AIZZAT BIN ABDUL RAZAK
TIMB.1 : IZZUDDIN BIN ABDUL HAMID
TIMB.2 : FATEN FARHANA BINTI SALLEH

SETIAUSAHA : MOHD IHSAN BIN HAMDAN
TIMBALAN : WAFAA BINTI MOHAMAD

BENDAHARI : MOHD NAQIUDDIN BIN MOHD NAJIB
TIMBALAN : NURUL SHUHADA SYAFIE

KEROHANIAN : MOHD FAKHRULLAH BIN SHAMSURI
TIMBALAN : IZZATI BINTI AB.RAHMAN

AKADEMIK : WAN MUHD ASLAM BIN WAN ZAHARI
TIMBALAN : NOOR ASYILA ISMAIL

PROGRAM : MOHD HAZWAN BIN MOHD SALLEH
TIMBALAN : FATMA HUSNA BIN ABDUL RAZAB



OBJEKTIF

1-memantapkan kualiti akademik dan ilmu perubatan

2-meningkatkan pengetahuan dan kefahaman tentang Islam

3-menerapkan sikap professionalisme dan daya saing

4-mengeratkan ukhwah dan silaturrahim


TEMA

"Towards Professionalism"


Thursday, November 4, 2010

Posted by azim On Thursday, November 04, 2010 3 comments

Demam Peperiksaan

Assalamu'alaikum wrb

alhamdulillah round kita yg pertama dah berakhir
public health n community medicine
semoga ilmu dan pengalaman yg diperolehi tak disia-siakan
di sini ana kepilkan sedikit maklumat ttg exam beserta dgn image
semoga bermanfaat

COMMUNITY MEDICINE

TOTAL MARKS - 300 marks

END ROUND EXAM - 60 marks
PRACTICAL - 60 marks
FINAL EXAM - 180 marks

PRACTICAL EXAM
(7/11/2010)
-> OSPE - 8.30 - 9.30 am
- at commed department
-> INTERVIEW -9.30 - 10.30 am
- at commed dep as well

ORAL -10 marks
OSPE -20 marks
ATTENDANCE - 30 marks
----> VISIT - 15marks
----> PRE N POST SEMINAR - 15 marks

END ROUND EXAM (WRITTEN)
- 11/11/2010
- examination hall
- 10 - 11 am
60 marks - 1 hour

-----------------------------------------------------------------------------------

some details from Elian Zayed....


ORAL EXAM
* total mark : 10 marks
* its a " pure" practical exam .
* the supervisor of the visit will attend the exam to comment on his / her student activity, participation and to protect ( as Dr.Ibrahim exactly said ) the student from a question about things weren't available during the visit .

OSPE EXAM
* total mark : 20 marks
* 4 questions :
1- demographic data ( calculate 5 indicators ) .... see page 12 .
2- measures of central tendency with graphs ( mean - medianmode ).... see page 390 .
3- A growth chart with data ( ex. calculate body mass index for an adult )
4- write some comments ( +ve and -ve observations ) on a certain visit

ATTENDANCE
* total marks : 30 marks


END ROUND EXAM
* place : The examination hall .
* time ( date ) : 11 / 11 / 2010 .
* total mark : 60 marks
* all of the questions are from the review questions " the 14 papers "

Dr.Ibrahim has already made ( notice that page number 8 doesn't exist , but it doesn't matter as its just a counting mistake and the questions are successively complete ) . you can find these papers at " Al alamiya" or on this link as I uploaded to the group earlier

LINK

n.b : Dr.Ibrahim said that there are other 2 or 3 extra papers will be available next Sunday ISA .

* marks distribution :

30 % on epidemiology ( page 60 to274 )
30 % on primary health care ( page 433 to 527 ) except for the subjects were already considered for extra reading and will notbe asked in the written exam . here is a paper containing those subjects which was uploaded to the group earlier .

LAINK
15% on Nutrition ( page 275 to 365 ) both basic and applied .
15% on Demography " community diagnosis " ( page 11 to 24 ) .
10% on environment and others









Selamat berjuang semua..

"Towards Professionalism"

wassalam

ARIFF AIZZAT ABDUL RAZAK
Ketua Batch
GEN 7 2010/2011

Wednesday, November 3, 2010

Posted by c's On Wednesday, November 03, 2010 1 comments

Community Medicine Team Sahut Seruan Larian di Sekitar Piramid

23 Oktober 2010, seramai lebih kurang 30 orang pelajar Malaysia tahun 4 round Community Medicine telah mengambil bahagian dalam larian amal sempena Breast Cancer Awareness yang telah diadakan di salah satu ‘seven wonder in the world’ iaitu Piramid. Pendaftaran telah dibuka 2 minggu sebelum tarikh program ini. Sebanyak LE 5 dikenakan untuk setiap seorang. 

Pada hari kejadian, para peserta yang telah berdaftar berkumpul di Tahrir, di depan American University Center. Bukan hanya pelajar Malaysia sahaja di situ, terdapat juga pelajar tempatan sini yang merupakan pelajar tahun 4 yang sedang berada dalam round Community Medicine. Nampak banner ‘Community Team’ yang menampakkan kewujudan kami, pelajar-pelajar Community Medicine, Kasr El-Ainy Medical School. Daripada golongan kanak-kanak, remaja dan golongan emas beramai-ramai berkumpul di sini. 

Kelihatan para peserta wanita yang kebanyakannya bertemakan merah jambu dan ungu, sebagai tanda menyokong kempen ini.  Di sini, kami diberikan nombor, kupon makanan, t-shirt putih, dan topi (bagi yang bertuah sahaja). Keadaan menjadi agak kelam kabut apabila kami, pelajar Malaysia diberikan t-shirt dan nombor pada saat-saat terakhir, ketika bas sudah mula bergerak.


Banyak bas yang telah menunggu di situ. Mulai jam 7.45 pagi, para peserta mula memasuki bas. Para pelajar Malaysia antara yang terakhir menaiki bas untuk ke Piramid. Ada satu kumpulan pelajar perempuan yang sudah menaiki van, tetapi yang bakinya terpaksa menunggu sebuah lagi bas yang berpatah balik dari Piramid, atas sebab tidak cukup bas. Ditambah pula dengan kesesakan lalu lintas, perjalanan mereka menjadi lama dan mereka tiba agak lambat di kawasan persekitaran Piramid.  Pada pukul 9.15 pagi, kesemua Community Team selamat tiba di sana. Kawasan dipenuhi dengan berpuluh-puluh ribu peserta yang terdiri dari pelbagai peringkat umur dan warganegara seperti Malaysia, Brunei, Kanada, Sepanyol dan lain-lain lagi. Semuanya menyatakan kesudian untuk menyokong kempen ini. 


Kami , pelajar Malaysia bersama pelajar Mesir bergerak dalam satu kumpulan untuk memasuki kawasan Piramid. Ada juga bas yang disediakan di dalam itu, untuk membawa kami  ke kawasan pyramid yang paling hujung, iaitu tempat permulaan marathon. Tapi kebanyakannya hanya berjalan kaki. Larian dimulakan pada jam 10 pagi (mungkin lambat sikit kot). Bersungguh-sungguh mereka berlari. Nampak padat dan sesak. Tetapi masih juga pyramid dibuka untuk pelancong awam, bas lalu lalang yang mengganggu program itu. Beberapa masalah teknikal juga berlaku. Dari satu pyramid ke satu pyramid sehinggalah tiba di penghujung larian. 

Di situ, para peserta diberikan air setelah penat berlari dan berjalan. Kelihatan berebut-rebut manusia di kiosk Hard Rock Café untuk mengambil biskutnya yang sedap. Ramai peserta mengambil peluang untuk berehat di bawah paying yang disediakan. Setelah itu, kami, Community Team telah mengambil peluang untuk bergambar bersama-sama sebagai tanda kenangan. Terima kasih kalian.


Oh ya, ada satu yang menarik berlaku pada hari itu, apabila salah seorang dari kami, pelajar Malaysia telah ditemu ramah oleh salah satu stesen televisyen. Tak pasti dari stesen TV mana. Rugi tak tengok tv malam tu :P

Rata-rata berpuas hati dengan penyertaan mereka dalam larian amal ini. Selepas ‘claim’ makanan dengan kupon yang diberikan itu, kesemua pelajar Malaysia mengambil keputusan untuk pulang ke rumah masing-masing pada kira-kira jam 1200. 

Terima kasih kepada penganjur, semoga penduduk dunia lebih berjaga-jaga dengan tahap kesihatan diri. 

Kagum dengan ‘survivor’ dan bekas penghidap kanser payu dara yang turut serta dalam larian amal ini =)

Yang menjalankan tugas,
Noor  Asyila Ismail


Friday, October 15, 2010

Posted by azim On Friday, October 15, 2010 3 comments

Test Update..


testing update blog... kot2 dah kene blok sbb dah lame xpeduli...
xnk tulis panjang.. juz gmbar2 je...

care paling malas update blog...
btw malas=salam(slamat)

arap2 ketua & penolong MT batch buat pembaharuan kat blog ni..
spatut ade kata2 aluan dua tiga ayat drp depa...
pesanan2 n arapan2 kpd warga Jem 7..




sekitar mesir...

















iklan n gambar2 mengarut..






















sori lau ade salah silap...
sek ian