Monday, November 29, 2010

Posted by azim On Monday, November 29, 2010 6 comments

Pilihan Raye

Alhamdulillah..

Tiada kejadian yang tidak diingini kpd rakyat Malaysia disebalik Chaos yg timbul disekitar mesir..
pelbagai kejadian yg berlaku sepanjang pilihan raye spt yg dipaparkan di al-jazeera.


Perasan tak kat Mesir ade pilihanraya?
or you just wonder what the heck is going on with the poster hanging around the city?
Nop, they just hanging their artis. It just another singing contest..
or somebody whom missing but because they rich, so they can make a big banner that kan distribute around the road( kan ade iklan2 kecil org yg hilang).
vidoe aljazeera

Ok, it was an election day. so why on sunday 28 nov seems to be nothing happen?
just like a day which gov give a free holidays( execpt for cairo U. they didnt know it was holiday)
or it just in cairo, other state/place like alex, mansurah or giza it was a big war..







why egyptian dont care about this stuff?
( btw Y moderator excited post about election egypt in
AN?, we dont care about what heppen in egypt, we just want to studi medicine and get married, thats all..)
Nope. i dont want to talk about politics in egypt, but i'm talking about elections.


some egyptian thought that nothing gonna happen if they vote.
some thought "im satisfy with our gov right now.. they give everything we want".
ya all just watch here..


i dont think there are person who not concern about pilihan raya. We are MALAYSIAN.
We Loved Election.. DO YA? When the time of election(even small election but it is a war) each everyone of Malaysian will wait whom gonna win the match, which one can be new leader.
also some people love election simply because they got durians Drop(durian runtuh).
they got new project, make a great opportunity of bisnes and so on.

The way that we choose our leader, goverment and future of Islam and Malaysia it self.
i dont want to xplain more about this thing.. sensitive issue... ya all know more than me..

I just want to share another WAR..





A war between charismatic, energic, responsible and pious person in our community medic(not commed) to become leather between us. They didnt want to, but we need them to become our leader. a War called "Pemilihan JawatanKuasa PERUBATAN".


its a fair, smooth and open contest..
those who know a best candidate to take this opportunity to become AJKT PERUBATAN
can nominate them to continue PERUBATAN as a strong society that carries/settle/conduct Medical student in Egypt.

i Mean a WHOLE Egypt is under their influence..
so thats why this Election so meaning for us as we living in PERUBATAN UNIVERSE!! Every week they give their best. ALL out just to give what we want n when we need.

Ite(islamik tutorial week), JaksiPERUBATAN, mediaPERUBATAN, BAIT MUSLIM, Tabloid, TheZikr, Sports Day, Sambutan Hari Raya dan lain2..

ok fella.. Ya Know how hard to handle this thing? not every of us can do this job alone... even if u a great person but still need help of somebody out there to give this all effort.
so thats why this Election mean a lot to us.. not now, but to next generation whom come after us need to some organization, a great organization of medical student to take care of them.

what so ever, congrate to our fella Ibrahim dan Hazwan coz ya all still got place in AJKT PERUBATAN. Last year our batch conquer PERUBATAN AJKT's..

how about this year? are we satisfy enough to give gen 8 or gen 9 to handle PERUBATAN?

btw its ok either.. as long they send their best candidate, thats fine..





so, lets us participate this ELECTION, make it a big war...(and myb someone can bukak gerai jual nasi lemak). Here we can learn how democrasi is... so we can adapt democrazy sistem in Malaysia...

Maklumat sistem baru dlm JPP

Menjejaki Demokrasi dlm ISLAM
Tarikh2 penting
syarat2 Pencalonan
Syarat2 berkempen
syarat2 pengundian
syarat2 pembantahan
Q&A


p/s: xpernah tulis panjang2 kat AN, Bhase kampung sy plak tu... sori lau ade silap...
jom same2 calon kan kawan2 kite... bg la peluang2 sape2 yg layak tuk jadi exko..
nati senang die memimpin masyarakat sbb dah ade pengalaman bersama PERUBATAN



Wednesday, November 24, 2010

Posted by azim On Wednesday, November 24, 2010 0 comments

Wajah Baru

Tahniah diucapkan kepada MT batch yang baru.
semoga khidmat kalian diberi balasan tidak terhingga oleh ALLAH swt.


ni ade sifat2 pemimpin yg efektif patut ade pade setiap org, bkn ketua batch je..
A-Yakin dengan Tugasnye
1)memiliki sasara yang jelas dan mampu melaksanakannya

2)tenang dan mampu menahan diri
3)rasa bertanggungjawab terhadap kepimpinan
B-Mengenal Anggota
C-Cepat dan Mahir serta Creathief =p
D-Memberi keteladanan dan contoh E-Bersikap Tegas dan Adil


bile naik tahun baru, kabinet batch baru, so Ahsan Nas pn kene baru jugak,
tp moderator setakat ini masih orang same(Umar ,radin dan sorang lg) sementara menanti keputusan MT bacth
untuk revolusi AN(stakat ni hanye templete je yg baru).

berikut adalah objektif(atau Fungsi) AN secara kasar setelah berbincang ngan Ariff Aizat
1-Memaparkan aktiviti/laporan batch
2-medan kongsi Ilmu dan pengalaman

3-mengeratkan hubungan antara gen7
4-tazkirah/motivasi/tips2/jokes

5-atikel-atikel berkaitan medic/islam/other

6-mengasah bakat2 dalam gen7 spt kartun/video/cerpen etc
7-Isu-isu berkaitan PERUBATAN

8-Forum/perbincangan secara ilmiah/matang even tajuk pasal kahwin.

9-kurangkan pengunaan YG sbb lau ade PERBINCANGAN/MASALAH
yg perlukan REPLY2
mintak je moderator buat post supaya xleceh untuk reply2 YG...
(cth ucap TQ,kat AN ucapla bnyk mane pn)


Sama2 la kita menghidupkan AHSAN NAS ni.. Nk arapkan ModeRatus yg ramai ni
myb AN akan Berkubur... pastu bising2 supaya AN xtutup.. masing2 main peranan..


alang2 dah update, update bnyk2 terus...
post bawah ni berkaitan dgn kecanggihan teknologi medik yang xramai tau..



Casio BP100 (Blood Pressure Monitor) ramai di kalangan kita tahu kewujudan jam casio yang dapat mengesan arah kiblat. tidak kisah ianya dibeli dari Mekah ataupn Mesir mahupun Malaysia, yang pasti ianya sunguh mengujakan pemakai2 dek kerana kebolehannya mengesan arah kiblat(walaupn casio org jepun punye, tp depa tetap berjasa kpd org Islam.. org Islam skrg arah matahari jatuh n naik pn xtau..


casio mmg terkenal dgn jam digital dgn fungsi pelbagai spt remote TV, kalkulator, game, databank, edifice pathfinder, waveceptor, dan pelbagai lg...
tapi tahukah anda casio telah membuat jam tangan yang berfungsi sbg Blood Pressure monitor watch. jam ni kire bleh detek tekanan darah kita.
judge by teknologi terkini mmg la biase, tp Jam ni dibuat TAHUN 1992-93. kire gempak la taun 90an pn dah bleh buat jam camni dan s ampai skrg still functioning dan bat3 masih lg bertahan.





jam ni bknnye medical device, so sekadar prognosis je... measurement pn secara kasar dan xjauh ralat dari medikal device...

nk tau lg bace sini
jam ni gune konsep PWTT (pulse wave transit time)


ni plak gambar2 simpanan




soalan true(a)/false(b) tp budak ni jawab C.. LOL
















p/s:masih x amal tema batch taun ni "toward profesionalisma" sbb ayat mcm taip mesej..

Tuesday, November 16, 2010

Posted by c's On Tuesday, November 16, 2010 4 comments

GEN O7 10/11

Oleh: Ariff Aizzat Abdul Razak (Ketua Batch Gen 7)

Assalamu'alaikum wrb

Alhamdulillah Eidul Adha datang lagi tahun ini sambutan hari raya menjadi lebih meriah dengan sahabat batch kita sendiri yang menjadi pengarah


All the best Fais and the gang

Di sini ana sertakan carta organisasi batch kita tahun ini dan objektif atau hadaf yang hendak kita capai tahun ini Insya-Allah

Di kesempatan ini juga ana mewakili MT Batch mengucapkan

Salam idul adha 1431 H 



Semoga pengorbanan yang kita lakukan diterima dan diberi ganjaran oleh Allah

wassalam

sedikit pengenalan tentang GEN 7 10/11
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------



CARTA ORGANISASI BATCH 07



KETUA : ARIFF AIZZAT BIN ABDUL RAZAK
TIMB.1 : IZZUDDIN BIN ABDUL HAMID
TIMB.2 : FATEN FARHANA BINTI SALLEH

SETIAUSAHA : MOHD IHSAN BIN HAMDAN
TIMBALAN : WAFAA BINTI MOHAMAD

BENDAHARI : MOHD NAQIUDDIN BIN MOHD NAJIB
TIMBALAN : NURUL SHUHADA SYAFIE

KEROHANIAN : MOHD FAKHRULLAH BIN SHAMSURI
TIMBALAN : IZZATI BINTI AB.RAHMAN

AKADEMIK : WAN MUHD ASLAM BIN WAN ZAHARI
TIMBALAN : NOOR ASYILA ISMAIL

PROGRAM : MOHD HAZWAN BIN MOHD SALLEH
TIMBALAN : FATMA HUSNA BIN ABDUL RAZAB



OBJEKTIF

1-memantapkan kualiti akademik dan ilmu perubatan

2-meningkatkan pengetahuan dan kefahaman tentang Islam

3-menerapkan sikap professionalisme dan daya saing

4-mengeratkan ukhwah dan silaturrahim


TEMA

"Towards Professionalism"


Thursday, November 4, 2010

Posted by azim On Thursday, November 04, 2010 3 comments

Demam Peperiksaan

Assalamu'alaikum wrb

alhamdulillah round kita yg pertama dah berakhir
public health n community medicine
semoga ilmu dan pengalaman yg diperolehi tak disia-siakan
di sini ana kepilkan sedikit maklumat ttg exam beserta dgn image
semoga bermanfaat

COMMUNITY MEDICINE

TOTAL MARKS - 300 marks

END ROUND EXAM - 60 marks
PRACTICAL - 60 marks
FINAL EXAM - 180 marks

PRACTICAL EXAM
(7/11/2010)
-> OSPE - 8.30 - 9.30 am
- at commed department
-> INTERVIEW -9.30 - 10.30 am
- at commed dep as well

ORAL -10 marks
OSPE -20 marks
ATTENDANCE - 30 marks
----> VISIT - 15marks
----> PRE N POST SEMINAR - 15 marks

END ROUND EXAM (WRITTEN)
- 11/11/2010
- examination hall
- 10 - 11 am
60 marks - 1 hour

-----------------------------------------------------------------------------------

some details from Elian Zayed....


ORAL EXAM
* total mark : 10 marks
* its a " pure" practical exam .
* the supervisor of the visit will attend the exam to comment on his / her student activity, participation and to protect ( as Dr.Ibrahim exactly said ) the student from a question about things weren't available during the visit .

OSPE EXAM
* total mark : 20 marks
* 4 questions :
1- demographic data ( calculate 5 indicators ) .... see page 12 .
2- measures of central tendency with graphs ( mean - medianmode ).... see page 390 .
3- A growth chart with data ( ex. calculate body mass index for an adult )
4- write some comments ( +ve and -ve observations ) on a certain visit

ATTENDANCE
* total marks : 30 marks


END ROUND EXAM
* place : The examination hall .
* time ( date ) : 11 / 11 / 2010 .
* total mark : 60 marks
* all of the questions are from the review questions " the 14 papers "

Dr.Ibrahim has already made ( notice that page number 8 doesn't exist , but it doesn't matter as its just a counting mistake and the questions are successively complete ) . you can find these papers at " Al alamiya" or on this link as I uploaded to the group earlier

LINK

n.b : Dr.Ibrahim said that there are other 2 or 3 extra papers will be available next Sunday ISA .

* marks distribution :

30 % on epidemiology ( page 60 to274 )
30 % on primary health care ( page 433 to 527 ) except for the subjects were already considered for extra reading and will notbe asked in the written exam . here is a paper containing those subjects which was uploaded to the group earlier .

LAINK
15% on Nutrition ( page 275 to 365 ) both basic and applied .
15% on Demography " community diagnosis " ( page 11 to 24 ) .
10% on environment and others









Selamat berjuang semua..

"Towards Professionalism"

wassalam

ARIFF AIZZAT ABDUL RAZAK
Ketua Batch
GEN 7 2010/2011

Wednesday, November 3, 2010

Posted by c's On Wednesday, November 03, 2010 1 comments

Community Medicine Team Sahut Seruan Larian di Sekitar Piramid

23 Oktober 2010, seramai lebih kurang 30 orang pelajar Malaysia tahun 4 round Community Medicine telah mengambil bahagian dalam larian amal sempena Breast Cancer Awareness yang telah diadakan di salah satu ‘seven wonder in the world’ iaitu Piramid. Pendaftaran telah dibuka 2 minggu sebelum tarikh program ini. Sebanyak LE 5 dikenakan untuk setiap seorang. 

Pada hari kejadian, para peserta yang telah berdaftar berkumpul di Tahrir, di depan American University Center. Bukan hanya pelajar Malaysia sahaja di situ, terdapat juga pelajar tempatan sini yang merupakan pelajar tahun 4 yang sedang berada dalam round Community Medicine. Nampak banner ‘Community Team’ yang menampakkan kewujudan kami, pelajar-pelajar Community Medicine, Kasr El-Ainy Medical School. Daripada golongan kanak-kanak, remaja dan golongan emas beramai-ramai berkumpul di sini. 

Kelihatan para peserta wanita yang kebanyakannya bertemakan merah jambu dan ungu, sebagai tanda menyokong kempen ini.  Di sini, kami diberikan nombor, kupon makanan, t-shirt putih, dan topi (bagi yang bertuah sahaja). Keadaan menjadi agak kelam kabut apabila kami, pelajar Malaysia diberikan t-shirt dan nombor pada saat-saat terakhir, ketika bas sudah mula bergerak.


Banyak bas yang telah menunggu di situ. Mulai jam 7.45 pagi, para peserta mula memasuki bas. Para pelajar Malaysia antara yang terakhir menaiki bas untuk ke Piramid. Ada satu kumpulan pelajar perempuan yang sudah menaiki van, tetapi yang bakinya terpaksa menunggu sebuah lagi bas yang berpatah balik dari Piramid, atas sebab tidak cukup bas. Ditambah pula dengan kesesakan lalu lintas, perjalanan mereka menjadi lama dan mereka tiba agak lambat di kawasan persekitaran Piramid.  Pada pukul 9.15 pagi, kesemua Community Team selamat tiba di sana. Kawasan dipenuhi dengan berpuluh-puluh ribu peserta yang terdiri dari pelbagai peringkat umur dan warganegara seperti Malaysia, Brunei, Kanada, Sepanyol dan lain-lain lagi. Semuanya menyatakan kesudian untuk menyokong kempen ini. 


Kami , pelajar Malaysia bersama pelajar Mesir bergerak dalam satu kumpulan untuk memasuki kawasan Piramid. Ada juga bas yang disediakan di dalam itu, untuk membawa kami  ke kawasan pyramid yang paling hujung, iaitu tempat permulaan marathon. Tapi kebanyakannya hanya berjalan kaki. Larian dimulakan pada jam 10 pagi (mungkin lambat sikit kot). Bersungguh-sungguh mereka berlari. Nampak padat dan sesak. Tetapi masih juga pyramid dibuka untuk pelancong awam, bas lalu lalang yang mengganggu program itu. Beberapa masalah teknikal juga berlaku. Dari satu pyramid ke satu pyramid sehinggalah tiba di penghujung larian. 

Di situ, para peserta diberikan air setelah penat berlari dan berjalan. Kelihatan berebut-rebut manusia di kiosk Hard Rock Café untuk mengambil biskutnya yang sedap. Ramai peserta mengambil peluang untuk berehat di bawah paying yang disediakan. Setelah itu, kami, Community Team telah mengambil peluang untuk bergambar bersama-sama sebagai tanda kenangan. Terima kasih kalian.


Oh ya, ada satu yang menarik berlaku pada hari itu, apabila salah seorang dari kami, pelajar Malaysia telah ditemu ramah oleh salah satu stesen televisyen. Tak pasti dari stesen TV mana. Rugi tak tengok tv malam tu :P

Rata-rata berpuas hati dengan penyertaan mereka dalam larian amal ini. Selepas ‘claim’ makanan dengan kupon yang diberikan itu, kesemua pelajar Malaysia mengambil keputusan untuk pulang ke rumah masing-masing pada kira-kira jam 1200. 

Terima kasih kepada penganjur, semoga penduduk dunia lebih berjaga-jaga dengan tahap kesihatan diri. 

Kagum dengan ‘survivor’ dan bekas penghidap kanser payu dara yang turut serta dalam larian amal ini =)

Yang menjalankan tugas,
Noor  Asyila Ismail